Dividendaandelen Waarom zou je een aandeel haten dat iedere maand of ieder kwartaal geld op je rekening stort? Veel beleggers hebben het niet op dividendaandelen omdat er een dubbele belasting aan vast hangt, maar dat is eerder een reden om de belasting te haten dan de dividendaandelen zelf. The Fool ging dan maar op zoek naar andere redenen om dividendaandelen te haten en vond de volgende 3.

# 1. Dividendaandelen zijn niet mysterieus genoeg

Dividendaandelen zijn eerder normale bedrijven zonder veel mysterie. Ze hebben een relatief stabiele en voorspelbare business, ze maken winst, ze genereren positieve cash flow. Dit zijn de typische aandelen die een stille, maar mooi prijsstijging voorleggen op lange termijn terwijl ze ook nog eens op regelmatige tijdstippen hun winsten delen met de aandeelhouders. Veel dividendaandelen zijn gewoon oerdegelijke bedrijven en de basis voor iedere portefeuille.

# 2. Dividendaandelen creëren te snel rijkdom

De kracht van samengestelde interest is de simpelste en veiligste manier om rijkdom op te bouwen op de aandelenmarkt. Een dividendrendement van 3% lijkt niet veel, maar vele kleintjes maken een groot bedrag. Op een aandelenportefeuille van €200.000 levert 3% ieder jaar €6.000 op. Wanneer je die €6.000 gedurende 20 jaar opnieuw investeert aan een gemiddelde opbrengst van 10% per jaar, creëer je €375.000. Stel dat het dividend in je portefeuille gemiddeld 4% per jaar groeit, opnieuw lijkt dat peanuts, maar dat wil zeggen dat je dividend na meer dan 20 jaar verdubbelt. Dan ontvang je geen €6.000 per jaar maar €13.000.

# 3. Dividendaandelen zijn saai

Veel beleggers zijn op zoek naar de volgende Facebook, Apple, Disney … en verwachten dat ze 100-en procent winst kunnen binnen rijven. De nieuwste tech-startups kunnen dan ook 300% of zo per jaar stijgen … of (zoals de meeste) gewoon helemaal waardeloos worden. Dividendaandelen beter Aandelen die een dividend uitkeren halen een gemiddeld rendement van 9,3% per jaar sinds 1972 tegenover 2,6% voor aandelen die geen dividend uitkeren. En dividendaandelen moeten ook helemaal niet saai zijn, denk maar aan bedrijven als Microsoft, Apple of een Harley-Davidson die ieder kwartaal hun trouwe aandeelhouders laten genieten van een stabiele en soms zelfs stijgende cash flow. Zoals je ziet is het moeilijk om goede redenen te vinden om dividendaandelen te haten; ze presteren beter dan gewone aandelen, ze geven je ieder kwartaal of iedere maand cash geld op de rekening, en… als het dividend groeit, krijg je zelfs opslag. Daarnaast zijn ze ideaal om op lange termijn rijkdom op te bouwen. Hatelijk toch!?