spaarpot kapot

Deutsche Bank zit in het midden van een gigantische storm. Dagelijks zijn er berichten over reddingsoperaties. Na de monsterboete in de VS daalde de aandelenkoers opnieuw naar een alarmerend niveau. Hoe het ook afloopt, er zijn 5 belangrijke dingen die je moet weten over Deutsche Bank.

Deutsche Bank zelf wil geen staatssteun. Een nationalisatie lijkt ook uitgesloten. Er gaan ook geruchten dat de Duitse overheid een belang zou nemen van 25%. De marktkapitalisatie van Deutsche Bank is nu evenveel als de boete die ze moeten betalen in de VS. Dat is alvast geen prettig vooruitzicht.

Sommigen vrezen dan ook een ongecontroleerd faillissement à la Lehman Brothers. Maar zo ver zal het waarschijnlijk niet komen aangezien DB nu eenmaal te groot en te belangrijk is.

Dit is wat je moet weten over Deutsche Bank:

# 1. Deutsche Bank is te groot en te veel verbonden met andere banken

Too Big to Fail is het zinnetje dat we dikwijls lezen sinds de financiële crisis. Het betekent echter meer dan dat, vooral in welke mate de bank verbonden is met het financiële systeem. Welke schade kan een bank bij andere banken aanrichten? Wat is de zogenaamde kettingreactie?

Bij een falen van Deutsche Bank kunnen die gevolgen enorm zijn. DB is namelijk een van de meest verbonden banken ter wereld, op alle mogelijke niveaus. Deze grafiek van het IMF zegt in feite alles: Deutsche Bank is Too Big to Fail.

Deutsche Bank IMF systeembank

# 2. Deutsche Bank heeft gigantisch veel derivaten

Derivaten zijn een gevaarlijk goedje wanneer het verkeerd gaat. Op een gegeven moment had Deutsche Bank $75.000 miljard aan derivaten in de boeken staan, 20 keer het bbp van Duitsland. Nu is het derivatenpakket gedaald naar $46.000 miljard, nog steeds 12% van alle globale derivaten.

Veel derivaten worden ingedekt tegenover elkaar zodat de netto blootstelling veel lager ligt. Maar wanneer een tegenpartij in faling gaat, zoals met Lehman Brothers of AIG tijdens de financiële crisis, kan het snel verkeerd lopen. Er werden nieuwe regels gecreëerd om dit te verhinderen, maar die regels zijn nog niet getest op hun deugdelijkheid.

# 3. Deutsche Bank heeft niet genoeg geld

De ECB verplicht banken om een provisie van minstens 10,25% van de activa aan te houden voor potentiële verliezen. Tegen 2019 stijgt dit naar 12,5%. Deutsche Bank heeft slechts $3,3 miljard provisie aangelegd voor de boete in de VS. Het zal dus extra kapitaal moeten ophalen.

Maar aan de huidige beurskoers is dat geen evidente zaak. Ook mag een bedrijf volgens de Duitse wetgeving maximaal 50% nieuwe aandelen uitgeven in een jaar. Dat komt neer op zo’n 7 à 8 miljard, nog steeds te weinig om de boete te voldoen.

# 4. Deutsche Bank staat op de zwarte lijst in de VS

Tijdens de financiële crisis kreeg Deutsche Bank een gratis rit bij de reddingsacties. Het kreeg geen directe steun van het TARP-fonds, maar DB kreeg wel $12 miljard van de levenslijn die aan AIG werd gegeven. En dat zijn de Amerikanen nog niet vergeten.

Volgens de Amerikanen gaat Deutsche Bank niet goed om met zijn kapitaal en maakt de bank enkel gebruik van gaten in het systeem om te overleven. Deutsche Bank faalde ook al 2 jaar op rij voor de stresstests in de Verenigde Staten.

# 5. Deutsche Bank wordt er niet gezonder op

Veel Amerikaanse banken zaten in dezelfde papieren als DB vandaag. Maar een aantrekkende economie zorgde ervoor dat de banken terug meer geld konden ontlenen. Ook de aandelen- en obligatiemarkt trok aan.

In Europa ligt de economie nog steeds op zijn gat en kampt de obligatiemarkt met negatieve rentevoeten. Dit maakt dat de bank niet op eigen kracht snel gezond kan worden. Deutsche Bank heeft, net als veel andere banken in Europa, moeite om zijn balans terug op te poetsen.

Bron: Fortune