Brexit brits pond

Is het over-and-out voor het Britse pond? De Britse munt zit al lange tijd in een dalende trend. Sinds de verrassende Brexit-stem op 23 juni, versnelt daling. Afgelopen vrijdag volgde dan de flash crash waarbij het pond door de steun van $1,30 zakte en ineens crashte tot $1,18 om daarna te herstellen rond $1,24.

Wanneer Europa en Groot-Brittannië blijven aandringen op een vechtscheiding, zal dit ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor de economie aan beide kanten van de Noordzee. Dat is geen prettig vooruitzicht.

brezit-pond

Wat moet je nu weten over de toekomst van het pond?

-1. Het Britse pond bleef lange tijd stabiel rond het niveau van $1,30. Vorige week versnelde de daling met een 2 minuten durende flash crash als hoogtepunt. Deze flash crash deed zich voor tijdens de Aziatische handel.

-2. De reden van de forse daling was een uitspraak van Eerste minister Theresa May op 5 oktober dat Groot-Brittannië mogelijk kiest voor een ‘hard exit’. Dit deed alle hoop op een vriendelijke scheiding in rook opgaan. De hoop dat het gezonde verstand zou zegevieren is hiermee verdwenen.

-3. Groot-Brittannië heeft een open economie die sterk geïntegreerd is met de Europese. Een ‘hard exit’ verhoogt de onzekerheid terwijl de Britten al een tekort hebben op hun lopende rekening. Een lange economische relatie ontmantelen zal ongetwijfeld langs beide kanten zware gevolgen hebben.

-4. De daling van het pond doet wel de hoop oplaaien dat de economische terugval minder erg zal zijn als gevreesd. Een lagere wisselkoers is namelijk positief voor de exporteurs. Dit zien we aan de Britse aandelenbeurs die de Brexit-crash al volledig verteerd heeft.

FTSE

-5. Maar afhankelijk zijn van een dalende wisselkoers is ook gevaarlijk. Onzekerheid kan op de economische groei wegen. Het zorgt mogelijk ook voor een toename van inflatie. Dit maakt het beleid van de centrale bank moeilijker. Een nieuwe recessie brengt een enorme uitdaging met zich mee: bestrijden van stagnatie.

-6. Op korte termijn kan een lager pond ook politieke gevolgen hebben. Het gewone volk heeft last van inflatie terwijl de elite juist weer profiteert van meer exportmogelijkheden en een hogere aandelenmarkt.

-7. Ook Europa zal hinder ondervinden van een dalend pond. Het is een zoveelste tegenvaller voor economieën die het al moeilijk hebben om te overleven.

Bron: Bloomberg