volatiele beurzen 2013 was voor de Amerikaanse beurzen een jaar om niet snel te vergeten. Investeerders die tijdig van de partij waren kondigden stevige winsten oprapen. Bovendien moest er weinig bibbergeld worden betaald want de volatiliteit was relatief laag. De uptrend liep eigenlijk nooit gevaar. 5 redenen waarom de Amerikaanse beurzen zich dit jaar (nog) meer volatiel zullen gedragen werden door Sam Stovall van S&P aangedragen. Vanwege deze redenen verwacht hij dat dit jaar een merkwaardig jaar kan worden voor de investeerders. Die ditmaal dus wat meer bibbergeld zullen moeten betalen.

  1. Het is al 27 maanden geleden dat we de vorige correctie hebben beleefd. Dat is 18 maanden meer dan het historisch gemiddelde. Of m.a.w.: op basis van de statistieken kan een correctie niet lang meer uitblijven. Correcties garanderen altijd meer volatiliteit.
  2. Het verleden toont aan dat in zogenaamde mid-term election years (de jaren halverwege de ambtstermijn van een stad) meer bewegingen van 5 procent te zien geeft.
  3. Q2 en Q3 van mid-term election years zijn traditioneel de zwakste kwartalen van een bull market. Dat betekent dat we dus meer beweging kunnen krijgen.
  4. De kans is klein dat een correctie uitmondt in een bear market.
  5. Tapering kan de onzekerheid op de markten doen toenemen. De Amerikaanse centrale bank zal op eieren moeten lopen om het evenwicht op de markten niet te verstoren. Janet Yellen is met deze gewaarschuwd, ze zal voorzichtig moeten optreden. Voorlopig valt van die grotere volatiliteit op de Amerikaanse beurzen nog niet veel te merken, ondanks de grote spanningen die links en rechts de kop hebben opgestoken.

Benieuwd hoe wij profiteren van de hogere volatiliteit? Lees het Trading Rapport!