Het hele beursjaar 2017 hebben we al te maken met een extreem lage beweeglijkheid op de markten. En dat was op sommige momenten eigenlijk wel verwonderlijk te noemen, want zelfs de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en Amerika wisten niet te leiden tot noemenswaardige schokbewegingen. Als gevolg hiervan zijn er op dit moment heel wat beleggers die speculeren op een verdere afname van de beweeglijkheid.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Felder Report, is te zien dat het aantal shortposities op de VIX-index de afgelopen maanden exponentieel is toegenomen. Volgens Jesse Felder hebben we nog nooit te maken gehad met een dergelijk aantal shortposities. Er zijn op dit moment dus heel wat beleggers die speculeren op een verdere afname van de beweeglijkheid.

Short gaan op de VIX-index is levensgevaarlijk

Volgens Ed Easterling, van Crestmont Research, is deze trend wel behoorlijk gevaarlijk te noemen. We hebben namelijk op dit moment al te maken met een historisch laag niveau als het gaat om de beweeglijkheid in de markt. Zo werd op 5 oktober nog een nieuw dieptepunt bereikt doordat de VIX-index wist te dalen naar koers 9,19.

Volgens kenners kan een correctie bij de aandelenmarkten van 2 tot 3 procent al gaan leiden tot gigantische problemen onder de shortbeleggers bij de VIX-index. Met als gevolg dat heel wat stop-limieten behaald worden en dat de beweeglijkheid juist een enorme ‘boost’ krijgt. Het speculeren op een verdere afname van de beweeglijkheid is dus levensgevaarlijk.