Als we het verleden als maatstaf mogen nemen voor de toekomst dan zijn we in een volatiele periode terechtgekomen. Gemiddeld gezien hebben de indices het vaak lastig in de maanden september en oktober. Ook de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met de nodige volatiliteit in deze periode. Met name in het jaar 2015 was dat het geval.

De mannen van LPL Research hebben een onderzoek uitgevoerd om in kaart te brengen hoe de toonaangevende Amerikaanse index, de S&P 500 index, gemiddeld presteert in de maand september. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index gemiddeld gezien sinds het jaar 1976 alleen in de maand september te maken had met een daling. Het is dus duidelijk dat we ons bevinden in een beruchte beursmaand.

Beleggers moeten rekening houden met toenemende volatiliteit

Gezien het verleden moeten beleggers dus rekening houden met toenemende beweeglijkheid. Daarnaast zullen de meeste beleggers zich nog erg goed het jaar 2015 herinneren. In dat jaar kregen we ook rond deze periode te maken met een gigantische beursdaling als reactie op de tegenvallende Chinese macrocijfers.

Gezien de spanningen die er op dit moment in de wereld zijn, moeten we altijd rekening houden met onverwachte bewegingen. Vooral nu de zomerperiode weer ten einde is gekomen.