hedge fund short Hedge funds doen alles om rendement te boeken. Ook het shorten van aandelen staat hoog op de activiteitslijst van deze spelers. Ziehier een lijstje van 15 aandelen dat in het eerste kwartaal het meest door hedge funds werd geshort.

Shorten

Goldman Sachs publiceert op kwartaalbasis zijn “Hedge Fund Trend Monitor” waarin het de bewegingen van hedge funds analyseert. In het laatste rapport houdt het de transacties van 841 hedge funds in het eerste kwartaal van 2016 tegen het licht. In het rapport was er een belangrijke hoofdstuk gewijd aan zeer belangrijke shortposities. Welke aandelen verkochten hedge funds in het eerste kwartaal het meest zonder dat ze de aandelen in portefeuille hebben met als doel ze later goedkoper terug te kunnen kopen, short in het jargon. In de tabel hierna vindt u de 15 namen terug met ticker, sector, hoeveel van de uitstaande aandelen er momenteel worden geshort en de return die de aandelen sinds begin dit jaar hebben geboekt. shorts Het lijstje bestaat vooral uit grote gekende namen met als uitzondering Express Script Holdings. Groepenzoals Walt Disney en Exxon staan er al een tijdje op maar verrassende nieuwkomers zijn streamingreus Netflix en biotechgroep Gilead Sciences. Afwachten of het ‘slimme geld’ de juiste keuzes heeft gemaakt. Sinds begin dit jaar is dat alvast niet het geval. Gemiddeld verloor een hedge fund 2% terwijl de ruime S&P 500 een winst van 1% kan voorleggen.

Long

Daarnaast pubiceerde Goldman Sachs ook de meest populaire aandelen van het eerste kwartaal. Daarin zit vooral technologiewaarden met een prominente plaats voor de FANG’s (Facebook, Apple en Alphabet/Google) met uitzondering van Netflix dat op de lijst hierboven staat. Farmagroep Allergan, waar tot voor kort een bod op was door Pfizer, is de vreemde eend in de bijt. Een echt succes werd het aandeel niet want het verloor in het eerste kwartaal 28% van zijn waarde. Screen shot 2016-05-22 at 11.29.02