Chinese goudreserves China wil wat de Verenigde Staten heeft, en het is niet goud. China is ook voorstander van een fiat geldstysteem. Het wil alleen dat de yuan belangrijk genoeg is in de wereldhandel en –financiën dat het macht heeft over andere landen, zoals de VS dat doet met zijn dollar. Maar om zijn voet naast de Verenigde Staten te kunnen zetten, moet er het een en ander veranderen. China moet een stem krijgen binnen het IMF en zijn munt moet opgenomen worden in de SDR’s van het IMF. Dit werd vorig jaar bereikt. Om het plan verder uit te rollen heeft China vooral goud nodig … veel goud. Dit is het probleem Bekijk het monetaire spel als een pokerwedstrijd waarbij de chips vervangen worden door goud. Om mee te spelen met de grote jongens, moet China dus voldoende goud hebben. Uiteraard mag dit niet openlijk worden toegegeven, dat staat in de kleine lettertjes van het reglement. Chinese goudreserves Rusland heeft bijvoorbeeld maar 1/8 van het goud van de VS, maar zijn economie is ook maar 1/8. Ze hebben dus ongeveer evenveel chips aan de tafel. De VS heeft zo’n 3% van het bbp aan goudreserves, Rusland dus ook. Europa heeft zelfs 4% goudreserves ten opzichte van het bbp. De Chinese goudreserves bedragen echter nog maar aan 0,7%.

Geheime afspraak tussen China en de rest van de wereld

China moet dus nog heel veel goud kopen. Om op hetzelfde niveau te geraken als de VS en Rusland, zou de goudvoorraad moeten stijgen met ruim 4.000 ton. Maar China heeft nog een probleem, de economie groeit veel sneller dan in de andere landen. Om de goudvoorraad te doen stijgen ten opzichte van het bbp, moet China dus nóg meer goud kopen. Daarom dat er meer dan waarschijnlijk een geheim akkoord is tussen China en de rest van de wereld. De VS geeft China de tijd om zijn goudvoorraad te verhogen. In tussentijd zal China zijn dollarreserves niet op de markt dumpen. Anderzijds zullen de westerse landen de goudprijs zo laag mogelijk houden zodat de Chinezen de kans krijgen zo veel mogelijk goud te kopen tegen de goedkoopst mogelijke prijs.

Onvoldoende Chinese goudreserves

De goudmarkt is liquide, maar behoorlijk klein. Het is dus niet mogelijk voor China om bijvoorbeeld naar J.P. Morgan te bellen om 500 ton goud te kopen. Dergelijke aankopen moeten geregeld worden tussen centrale banken en achter de schermen. Dit is o.a. waar het BIS – Bank for International Settlements – voor dient. Het probleem is echter dat het financiële systeem niet stabiel genoeg is met alle derivaten en schulden. De kans is groot dat het financiële systeem in elkaar zakt voordat China voldoende goud heeft kunnen kopen. Dan wordt het ieder voor zich en zal iedere gram goud tellen. De goudprijs zal niet hoger gaan omdat China een goud-gedekte yaun wil, maar wel omdat bij de volgende crisis het systeem door een nog groter zwart gat zal gaan dan in 2008. Het zal dan quasi onmogelijk worden om nog aan fysiek goud te geraken. Beter dus dat je op tijd je goud koopt, nu het nog kan.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER