Deutsche Bank

Nog niet zo lang geleden kreeg Deutsche Bank een boete opgelegd van $14 miljard in de Verenigde Staten. Sommigen noemen deze boete payback time voor de boete die Apple in Europa kreeg. Maar Deutsche Bank is een groter slachtoffer dan Apple. De Duitse systeembank moet mogelijk genationaliseerd worden om de boete te kunnen betalen.

De zwakke financiële fundamenten van de bank in combinatie met de boete doen de geruchten weer aanzwellen dat Deutsche Bank vers kapitaal nodig heeft of dat het dringend activa zal moeten verkopen. Anderen vermoeden zelfs een nationalisatie, al zal dat een serieuze knauw betekenen voor het vertrouwen in de Europese banksector.

DB

Analisten vrezen echter dat Deutsche Bank in een vicieuze cirkel terecht gekomen is. De opgestapelde verliezen en het geannuleerde dividend zorgen voor een steeds lagere beurskoers. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om vers kapitaal aan te trekken. Een nationalisatie lijkt stilaan nog de enige uitweg.

Maar volgend jaar zijn er verkiezingen in Duitsland en de partij van Angela Merkel voelt nu al de hete adem van ‘Alternative für Deutschland’ in haar nek. Een nationalisatie van Deutsche Bank met belastinggeld zou zo goed als het nekschot betekenen voor Merkel.

Het worden nog spannende tijden voor een van de grootste banken van Europa.

Bron: Zerohedge