Elon Musk Mars missie

Elon Musk speelde de hoofdrol op het 67th International Astronautical Congress in Guadalajara, Mexico. De CEO van Tesla Motors en SpaceX ontvouwde er zijn plannen om de planeet Mars te koloniseren vanaf 2022, een goede 6 jaar dus.

De kolonisatie van Mars wordt niet eenvoudig. Maar met het systeem van Musk kan de mensheid een ras worden dat zich verspreidt over verschillende planeten. Eens op Mars kan men met het systeem verder ‘hoppen’ naar andere planeten.

SpaceX zal gebruik maken van een immense raket. Het zou de grootste raket uit de geschiedenis van de ruimtevaart worden waarbij de kostprijs ten opzichte van de vracht voor het eerst een positieve ratio zal bekomen (witte blok op de grafiek).

Raket missie Mars

Op dit moment zou de kostprijs om naar Mars te vliegen liggen op $10 miljard … per persoon. Om de kostprijs te drukken, zijn er 4 sleutelelementen:

  • Herbruikbaarheid van de raket
  • Brandstof bijtanken in de ruimte
  • Productie van brandstof op Mars
  • De juiste brandstof om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie

Via deze elementen wil Elon Musk de kostprijs verlagen naar $200.000 per persoon. Naarmate er meer missies op het programma staan, zou de kostprijs kunnen dalen naar $100.000 per persoon.

30 dagen vliegen

In het begin zou een vlucht 80 dagen duren. Maar naarmate het project vordert, moet dit teruggebracht kunnen worden naar 30 dagen. Aan boord van het ruimteschip zullen dan ook allerlei activiteiten kunnen beoefent worden om zich bezig te houden. ‘Het zou best leuk zijn’, zegt Musk.

Een nadeel, zegt de visionair: ‘Diegene die eerst gaan, moeten bereid zijn om te sterven.’ – De kans dat de eerste vluchten mislukken, is bijzonder groot. Het is dan niet zozeer ‘wie gaat eerst?’ maar vooral ‘wie is bereid te sterven?’.

Musk zelf zal dan ook niet aanwezig zijn bij de eerste vluchten. De dood van de pragmatische leider zou investeerders kunnen afschrikken. Maar binnen 40 tot 100 jaar zouden er 1 miljoen mensen op Mars moeten wonen, dat zijn 10.000 vluchten met 100 personen aan boord.

Bron: Business Insider