Goud en de Amerikaanse dollar

De overwinningsroes ebde langzaam weg van de markten. De euforie (na de winst van Trump) maakte plaats voor realisme. Die zin voor realiteit sloeg in, nadat de koers van de US dollar naar het hoogste punt sinds 2003 schoot! De uitbraak van de wereldreservemunt geeft een bijzonder wrange smaak aan de uitbraken van de belangrijkste beursindices in de VS.

Inmiddels noteert de USD-index ruimschoots boven de grens van 100! Ter herinnering: de USD-index noteerde vijf jaar geleden nog aan 75.

USD index

De sterke stijging van de Amerikaanse rente zit hier ontegensprekelijk voor iets tussen. In de zomer noteerde de 10-jaars rente nog onder 1,4%. Tegenwoordig noteert dezelfde treasury bijna 1% hoger!

Dat is een rentestijging van +70%, in minder dan een half jaar.

UST

Wie denkt dat een dergelijke beweging zonder gevolgen zal blijven, droomt. We zijn er zeker van dat vele hedgefondsen momenteel de ‘wonden likken’, en hopen dat de rente snel zuidwaarts keert – zoals dit in het verleden altijd gebeurde.

We vermoeden echter dat de rente helemaal niet zo snel zal terugzakken. Trump heeft een lawine aan verkopen op gang gebracht, die niet zo maar te stoppen is op enkele dagen of weken. Wat ons betreft kijken we hier naar een paradigmaverschuiving!

Hier zullen ongetwijfeld slachtoffers bij vallen. En dan denken we niet enkel aan wat speculatieve hedgefondsen, maar ook aan grote financiële instellingen, zoals banken, pensioenfondsen of verzekeraars, die zich (op grote schaal) hebben ingedekt tegen de lage rente.

Die beschermingsconstructies konden wel eens zuur opbreken.

De stevige koersopstoot van de bankaandelen in de Verenigde Staten, als gevolg van de hogere rente, is een begrijpelijke reactie, maar zo simpel werken de financiële markten al lang niet meer.

Momenteel is het nog bijzonder stil, maar we vermoeden dat we in de komende weken en maanden wel eens minder prettig nieuws kunnen lezen over de grote ravage, die de indrukwekkende rentesprong heeft veroorzaakt.

Want hoe je het draait of keert, dit staat gelijk aan een financiële aardbeving met een kracht van 9+ op de schaal van Richter: bijzonder destructief!

Dit klinkt voor de meeste lezers wellicht als onheilspellend, maar we baseren ons helaas niet op fabeltjes, maar op echte financiële barometers. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de TED spread.

TED

We maakten eerder nog melding dat deze ratio wellicht wat uit het lood was geslagen, omwille van enkele wijzigingen in de wetgeving voor fondsen, maar de overgang heeft de trend van de TED helemaal niet gewijzigd.

Deze angstbarometer blijft zonder meer in een opgaande trend, en dat is uiterst zorgwekkend. Deze indicator rook in de aanloop van de crisis van 2008 al tijdig onraad. Een oplopende TED spread is slecht nieuws, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit.

Of anders gesteld, we begrijpen de hoera-stemming op de beurs slechts in beperkte mate.

We zijn akkoord dat het beleid van Trump uiteindelijk voor extra economische groei kan gaan zorgen, en dat de normalisatie van de rentemarkten een goede zaak is op de langere termijn. Maar dit zijn allemaal stappen binnen een langer proces.

Op korte termijn zien we steeds meer beren op de weg opduiken. De snelheid waarmee het een en ander zich momenteel ontwikkelt, is een stap te ver. Of om het in beleggerstermen uit te drukken: risico mag, maar vergeet je bescherming niet!

En net dat laatste wordt in alle euforie over boord gesmeten. Terwijl de aandelenmarkten omhoog schoten, doken de prijzen voor goud, zilver en de bijhorende mijnaandelen lager.

Een erg bedenkelijke ontwikkeling, gestoeld op weinig fundamenten, vrezen we.

(Foutieve) Redeneringen uit de markt over goud

  • Goud daalt omdat de rente oploopt.

Dat is wat ons betreft het grootste fabeltje in de financiële sector. We begrijpen uiteraard waar dit vandaan komt: de aantrekkingskracht van goud daalt, omdat het geen rente oplevert. Een hogere rente maakt goud daarom onaantrekkelijk. Maar wat iedereen erbij vergeet te melden, is dat rentes oplopen omwille van inflatie. En laat goud nu net de perfecte bescherming bieden tegen inflatie.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat goud juist STIJGT in periodes van rentestijgingen, in plaats van daalt, zoals de meeste marktwaarnemers roepen. We hebben er precies een jaar geleden als eens een uitvoerige studie aan besteed.

U kan onze uitgebreide analyse ‘Goud en de stijging van de rente’ via de volgende link teruglezen:

http://email.slimbeleggen.net/t/r-AA65B868722C02DE2540EF23F30FEDED

  • Goud daalt omdat aandelen stijgen.

Dit is in bepaalde mate waar. Geld dat naar aandelen vloeit, gaat niet naar goud. Maar dit is slechts een deel van het antwoord. Want wie denkt dat al het kapitaal nu richting aandelen stroomt, heeft een verkeerd beeld van de kapitaalmarkten. De aandelenmarkt is goed voor 1/5 van de totale marktwaarde.

Het grootste deel van het kapitaal zit gevangen in de obligatiemarkten. Een deel van de uitstroom zal in de richting van aandelen vloeien, maar ze hebben absoluut geen alleenrecht. De kans dat er ook iets richting goud stroomt, is erg groot, met het vooruitzicht van een hogere inflatie. En het voordeel wil dan dat de goudmarkt vele malen kleiner is dan de aandelenmarkt, waardoor het effect van een dergelijke instroom veel groter is in de goudmarkt. Dus ook hier kunnen we niet geheel in volgen.

  • Goud daalt omdat de dollar stijgt.

Goud is een natuurlijke tegenpool van de US dollar. In de decennialange historie van een lagere dollar, ging de prijs van goud structureel hoger. Maar ook dit hoeft geen 1-op-1 verhaal te zijn. Er zijn voldoende tussentijdse intermezzos te vinden waar goud en de dollar hand-in-hand omhoog of omlaag gingen.

We sommen enkele periodes op:

>> Eind 2003 tot medio 2004;
>> Begin 2005 tot begin 2006;
>> Najaar 2008 tot begin 2009;
>> Begin 2010 tot medio 2010;
>> …

Dit zijn meerdere momenten dat de US dollar steeg en de goudprijs ook hoger ging. Maar eerlijk gezegd vinden we dit een intellectueel oneerlijke discussie. Voor ons alles belegger gaat het om het langetermijn resultaat. En dan valt er weinig aan op te merken.

De US dollar mag dan wel op het hoogste punt staan als in 2003, ondertussen steeg de prijs van goud over dezelfde periode met +227%.

USD vs GOLD return

De bovenstaande grafiek is wat ons betreft het enige wat er echt toe doet, in de discussies over goud versus de US dollar. De prestaties spreken voor zich.

We hebben een sterk vermoeden dat de huidige daling van goud vooral sentiment gedreven is, en niet zo zeer gestoeld op de feiten. Dergelijke correcties zijn meestal geen lang leven beschoren. Meer nog, we denken dat dit onderdeel uitmaakt van de hernieuwde stierenmarkt voor goud. Onder het mom van de ‘zwakke houders losschudden’ wordt momenteel de bodem geplaveid voor de volgende rit omhoog.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER