Roepie

Op 8 november kondigde de Indiase Eerste Minister Narendra Modi aan dat vanaf 9 november alle bankbiljetten van 500 roepie (€7) en 1.000 roepie (€14) waardeloos zouden zijn. Van de ene op de andere dag werden 23 miljard bankbiljetten waardeloos verklaard. Wat gaat India hiermee doen?

Volgens waarnemers is dit een van de meest gedurfde monetaire ingrepen uit de geschiedenis. Officieel wil de Indiase regering de zwarte markt treffen. India is het 2e meest bevolkte land ter wereld en 98% van de financiële transacties gebeurt nog via cash.

De Indiase bevolking heeft nog tot 30 december om het geld op een bankrekening te laten storten. Maar 600 miljoen Indiërs hebben geen bankrekening en rekenen op dagelijkse betaling in cash voor hun loon.

Op 18 november waren nog maar 1/3 van de biljetten ingeleverd op een bankrekening. Naar schatting zal 1/3 van de biljetten blijven circuleren, goed voor zo’n 5.000 miljard roepie.

Het aantal bankbiljetten dat er ingeleverd moet worden is dan ook ronduit indrukwekkend. Er zijn ongeveer 7 miljard biljetten van 1.000 roepie en 16 miljard biljetten van 500 roepie. De 23 miljard biljetten vertegenwoordigen 15.300 miljard roepie of 86% van alle cash geld in circulatie.

Bankbiljetten roepie

De stapel bankbiljetten is even hoog als 300 keer de hoogte van de Mount Everest. Alle biljetten aan elkaar geplakt zou een pad kunnen vormen dat 5 keer tot aan de maan gaat en terug.

Het merendeel van deze biljetten zal gewoon gedumpt worden op een stortplaats, zoals de gebruikelijke procedure  bij vervallen of versleten bankbiljetten. Een deel ervan zal ook geperst worden naar briketten voor industrieel gebruik of voor de vervaardiging van presse-papiers of andere prularia.