Nog niet zo lang geleden was het Deutsche Bank dat op de rand van een ineenstorting balanceerde. Sindsdien is het opvallend stil rond de Duitse financiële reus. Sterker nog, Deutsche Bank vormt ineens niet meer de grootste bedreiging voor het globale financiële systeem. Die eer valt nu te beurt aan 2 grote Amerikaanse banken.
De Verenigde Staten stak na de financiële crisis nog de loftrompet op voor hun adequate aanpak van de bankencrisis. In Europa daarentegen ging het van kwaad naar erger. Een nieuw hoogtepunt leek er enkele maanden geleden te komen met een bankencrisis in Italië en problemen bij Deutsche Bank.
Maar in de Verenigde Staten moet er ook iets fout gelopen zijn. Volgens het Financial Stability Board staan nu 2 Amerikaanse banken bovenaan de lijst met banken die het grootste systeemrisico vormen: Citigroup en JP Morgan Chase.
Citigroup was er als de kippen bij met een persbericht dat ondertussen de nodige kapitaalvereisten werden opgebouwd. Toch moet deze lijst enkele alarmbellen doen afgaan bij de Amerikaanse bankautoriteiten.
Het Financial Stability Board werd na de financiële crisis geïnstalleerd om financiële stabiliteit in de wereld te promoten. Er wordt ieder jaar een lijst opgesteld met de 30 meest risicovolle banken, samen met een aanbeveling voor de nodige kapitaalbuffers.
Amerikaanse banken als Citigroup, Bank of America en Wells Fargo gaan allemaal achteruit op de lijst dit jaar en hebben volgens de groep meer kapitaalbuffers nodig. Morgan Stanley, HSBC en Barclays waren bij de betere leerlingen van de klas.
Er staat 1 Nederlandse bank tussen de lijst, ING Bank dat volgens het Financial Stability Board een extra kapitaalbuffer van 1% kan gebruiken.
Bron: Zerohedge