graph-36929_1280

Het is wat rustiger op de markt. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de toch al trage decembermaand, maar waarschijnlijk komt het door het feit dat veel beleggers het even niet meer weten. Analisten en de media hebben namelijk stuk voor stuk een grote correctie aangekondigd.

Hieronder bijvoorbeeld 1 headline, uit het FD:

1

En, in onze optiek, de mooiste op NU.nl:

2

Wat geeft dit aan? Beleggers gingen er stuk voor stuk vanuit dat Trump goed zou zijn voor dalende markten.

Dat kan je niemand kwalijk nemen, want we hebben het werkelijk overal gelezen.

Nu hebben wij in een eerdere mail aangegeven, dat het wegnemen van de onzekerheid eerder goed zou zijn voor de markten. Ongeacht wie er won.

Daarbij vergeleken we de situatie met de Brexit. Ondanks nieuws waar de markt niet op hoopte, stegen de beurzen wel, omdat de onzekerheid wegviel.

Beleggers die aan de zijlijn stonden, wachtend op de correctie die niet kwam, stapten weer snel – en met lichte paniek – in om de Trump-rally maar niet te missen.

En na de aanvankelijke opluchtingsrally,  zijn we nu op een niveau gekomen waarin de beurzen een adempauze nemen.

Daarmee neemt ook de twijfel weer toe. Zo krijgen we heel wat mailtjes van beleggers met de vraag of het tijd is om nu wat puts in te nemen.

Wij zien daar echter nog geen aanleiding toe.

spx

Als we bijvoorbeeld kijken naar de S&P 500, zien we gewoon wat consolidatiepatronen ontstaan, die er eigenlijk heel gezond uitzien.

Is daarmee alles koek en ei?

Niet helemaal, want bijvoorbeeld de ontwikkeling in de dollar, baart ons wat zorgen. Want daar is nu zonder twijfel sprake van een uitbraak.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de dollar ETF UUP, waarbij we de weekgrafiek laten zien:

sc

Op de weekgrafiek is onmiskenbaar een uitbraak gaande, waarbij we nu wel wat terugzakken.

De dollar heeft wel vaker een valse uitbraak laten zien, maar zolang we niet onder de 25.50 zitten, blijft dit een zorgwekkende ontwikkeling.

Toch zien we nu dus nog geen reden om short te gaan. Het grootste waarschuwingssignaal komt uit de kant van de dollar, maar het is nog te vroeg om daar echte conclusies aan te verbinden.