Salaris Tim Cook

De zwakkere resultaten van Apple in 2016 laten zich ook voelen in de portemonnee van CEO Tim Cook. De Raad van Bestuur besliste namelijk om zijn bonus in te korten waardoor het totale salarispakket van vorig jaar 15% lager uitkomt dan in 2015.

Maar niet getreurd, Tim Cook verdiende in 2016 nog steeds een kleine 9 miljoen dollar.

Het vaste salaris van Cook steeg nochtans met 50%, van $2 miljoen naar $3 miljoen. Maar door de zwakkere resultaten kreeg de CEO van het grootste bedrijf ter wereld slechts een bonus van 89,5% of $5,7 miljoen. Andere jaren behaalde Cook steeds 100% van zijn bonus.

Zo kwam het salarispakket in 2015 nog uit op $10,30 miljoen tegenover $8,7 miljoen in 2016.

Voornaamste reden is uiteraard de tegenvallende verkoop van de iPhone. Hierdoor moest Apple in 2016 voor het eerst in 15 jaar een daling van de omzet incasseren.

Net als in de vorige jaren verdiende Cook ook minder dan zijn 5 luitenants. De 5 ‘senior executives’ die onder hem staan, verdienden allemaal meer dan de CEO. Zij kregen in 2016 een mooi salaris van iets minder dan $23 miljoen.

5 jaar CEO van Apple

Maar wees opnieuw niet getreurd, Tim Cook zal er zijn slaap zeker niet voor laten. Cook is ondertussen 5 jaar CEO van Apple en heeft in die tijd een aandelenpakket van 1,3 miljoen aandelen Apple opgebouwd. Deze aandelen zijn zo’n $136 miljoen waard.

Apple

Het aandeel Apple steeg vorig jaar zo’n 10% en veel waarnemers kijken uit naar de nieuwe iPhone in de herfst van dit jaar. Met de iPhone 7 leek Apple de boot te missen met andere smartphoneproducenten. Maar de iPhone viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Mogelijk zal Apple met een volledig nieuwe iPhone op de proppen komen om dit te vieren.

Bron: CNN Money