Beleggen in dividend groei aandelen

Met de ultra lage rentevoeten kijken steeds meer beleggers naar dividendaandelen, en dat is terecht. Maar veel beleggers kijken daarbij naar het dividendrendement in plaats van de dividend groei. Dividend groei is een krachtig middel om naast een inkomen ook kapitaal op te bouwen. Het is het meest onderschatte onderdeel van een succesvolle beleggingsstrategie.

Wie enkel de focus legt op het dividendrendement, bevredigt zijn nood aan een extra inkomen, maar offert daarbij wel de kans op voor een groei van de portefeuille. Dividendrendement kijkt naar het inkomen van vandaag terwijl dividend groei kijkt naar de toekomst van jouw kapitaal.

Dividendrendement en dividend groei vullen elkaar perfect aan, toch vergeten de meeste beleggers dit laatste onderdeel. Groeidividendaandelen worden vaak niet gezien als groeiaandelen en ook niet als waarde-aandelen. Ze vallen er zowat tussen en daardoor zien vele beleggers ze over het hoofd.

En dat is een kapitale fout.

Kijk maar eens naar het voorbeeld van Canadian National Railway.

Canadian National Railway

Het aandeel legde tussen 2006 en 2015 een prachtig parcours af. Je zou verwachten dat bij een stijgende beurskoers het dividendrendement daalt. Immers, het dividendrendement wordt berekend als beurskoers/dividend.

Zoals je op de volgende grafiek kan zien, is het dividendrendement in al die jaren redelijk stabiel gebleven, tussen 1,20% en 2,20%.

Dividendgroei CNR

De reden waarom het dividendrendement in deze periode redelijk stabiel gebleven is, komt door de groei van het dividend.

  • Gemiddelde groei laatste 3 jaar: 18,56% per jaar
  • Gemiddelde groei laatste 5 jaar: 18,28% per jaar
  • Gemiddelde groei laatste 10 jaar: 17,46% per jaar

Met een stijgende winst, een stijgende beurskoers en een stijgend dividend, blijven dergelijke aandelen dikwijls onder de radar van de beleggers die op zoek zijn naar een stevig dividendrendement. Maar dergelijke groei zorgt automatisch voor een stijging van de beurskoers.

Veel beleggers lopen zo niet alleen een jaarlijkse loonsverhoging mis, maar ook een aantrekkelijke groei van het kapitaal. Laat je dus niet misleiden door de meest onderschatte strategie van een succesvolle beleggingsportefeuille: dividendgroei!

Bron: Dividend Earner