Wall street

De twee meest toonaangevende indices op Wall Street zijn de S&P 500 en de Dow Jones index. De laatste jaren is daarnaast de Nasdaq index ontzettend populair geworden. Dit heeft met name te maken met de technologische ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Er zijn beleggers die zich afvragen of ze in de Dow Jones of de S&P 500 index moeten investeren.

dow-1

Op basis van het verleden kunnen we zeggen dat de Dow Jones index het gemiddeld iets beter weet te doen dan de S&P 500 index. Op de eerste grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Dow Jones index sinds het jaar 1997 met 208,5% in waarde is gestegen. De S&P 500 index deed het iets minder goed met een stijging van ruim 204%.

Dow Jones index heeft een streepje voor op de S&P 500 index

dow-2

Ook sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft de Dow Jones index het gemiddeld gezien beter gedaan dan de S&P 500 index. Op de tweede grafiek is te zien dat de Dow Jones index sinds november 2016 met 9,5% in waarde is gestegen. De beleggers die geïnvesteerd hebben in de S&P 500 index, hebben het met een winst van 6,6% moeten doen.

Gemiddeld gezien heeft de Dow Jones index een streepje voor op de S&P 500 index. Maar, op de beurs kan alles in snel tempo veranderen. Gemiddeld gezien lopen beide indices in het meest van de gevallen synchroon.