Volgens Tesla topman Elon Musk is Tesla over 8 jaar even groot en waardevol als Apple vandaag. Dat betekent dat de marktkapitalisatie zal groeien van $50 miljard naar $700 miljard. Musk denkt dat dit mogelijk is door het gebruik van robotica in zijn productiefabrieken. Wanneer Musk gelijk krijgt, brengt iedere €1.000 in aandelen Tesla over 8 jaar €14.000 op.

Wanneer we aan Tesla denken, denk we vooral aan elektrische auto’s. Hoewel de auto’s een technologisch vernuft zijn, worden de fabrieken van Tesla dat ook. De komende maanden plant Musk nieuwe software te implementeren in zijn productie-eenheden. Deze nieuwe software moet de robots in staat stellen om verschillende massaproducten efficiënt te produceren.

In 2015 zei Elon Musk dat robotica ervoor zou zorgen dat Tesla binnen de 10 jaar een marktkapitalisatie zal kennen van $700 miljard. De software voor de robots is volgens de CEO een bijzonder complex pakket, zelfs complexer dan de software van een elektrische auto.

Maar deze software update heeft Tesla nodig. De komende maanden plant het bedrijf meerdere massaproducten op de markt te brengen.

Eerst is er de Model 3. Tesla ontving al bijna 400.000 bestellingen voor de goedkopere versie van de Model S. Om de bestelling te plaatsen, hebben de klanten $1.000 voorschot betaald. Om deze klanten niet in de koude te laten staan, wil Musk al deze zomer beginnen met de productie.

Wanneer Tesla honderdduizenden auto’s gaat produceren, heeft het ook veel meer batterijen nodig. Die productie zal gebeuren in de Gigafabriek. Ook daar zal de nodige software de robotica optimaliseren.

Ten derde zijn er nog de zonnepanelen die lijken op de traditionele dakpannen. Dankzij de overname van SolarCity bezit Tesla nu ook een gigantische fabriek in Buffalo, New York. Dit wordt Gigafabriek 2 genoemd. Hier wil Elon Musk binnenkort 10.000 zonnepanelen per dag produceren.

Tesla staat nu voor het tijdperk van de massaproductie, op verschillende vlakken. Volgens Musk is er geen enkel ander bedrijf in staat om dit te doen, zelfs Apple niet dat de productie van de iPhone voornamelijk uitbesteed.

In 2015 zei Musk dat hij zal proberen om Tesla 50% per jaar te laten groeien gedurende de komende 10 jaar. Bij 10% winstgevendheid en een koers/winst verhouding van 20, komt hij uit op een marktwaarde voor Tesla van $700 miljard. Vandaag is Tesla zo’n $50 miljard waard. Met zijn nieuwe robotica is alvast het startschot gegeven om Tesla even waardevol te maken als Apple.

Bron: MarketWatch