In een wereld waar Tesla, Uber en zelfs Google strijden om als eerste een zelfrijdende auto op de markt te brengen, is het een Nederlandse startup die deze multinationals misschien wel eens te snel af kan zijn. Volgens de CEO van Amber, kunnen de zelfrijdende auto’s van het bedrijf midden 2018 over de Nederlandse wegen rijden.

Amber is een spin-off van de Eindhoven University of Technology. Ze hebben de ambitie om de Spotify of Netflix van mobiliteit te worden. Ze verkopen geen auto’s maar bieden toegang tot auto’s aan. Het lijkt op Uber, maar dan beter. Amber garandeert namelijk dat er altijd een auto beschikbaar is binnen wandelafstand en ze maken enkel gebruik van elektrische voertuigen.

Zo zei CEO Nelemans:

‘Bij een normale car-sharing dienst zie je een kaart met de dichtstbijzijnde beschikbare auto. Maar die kan nog een kilometer weg zijn, die kan vuil zijn of niet goed functioneren voor de chauffeur. Amber garandeert dat er altijd een propere, goed werkende auto in de buurt is.’

De software ontwikkelt zich tijdens het gebruik

Via algoritmes berekent het Amber platform waar auto’s in de komende 15 minuten nodig zijn. Het gebruikt studenten om de auto’s naar de desbetreffende plaatsen te brengen. Als er geen auto in de buurt is, belt Amber een taxi.

Naarmate de software beter wordt, zullen er geen taxiritten meer nodig zijn. Op termijn zullen ook de studenten in het concept verdwijnen. Dan zullen de auto’s zelf kunnen rijden naar de volgende gebruiker.

In het begin rijden de auto’s van Amber alleen ’s nachts zonder chauffeur, wanneer het rustig is. Zo verzamelt de auto data terwijl ze overdag rondrijden met chauffeur en ’s nachts rondrijden zonder chauffeur. Naarmate de software ontwikkelt, zal men ook overdag zonder chauffeur rijden.

Amber wil de wereld veroveren

Amber werkt hiervoor samen met 5 verschillende softwarebedrijven waaronder Nvidia en Microsoft. De software is misschien geen ‘state of the art’ waardoor het niet goed genoeg is voor Uber of Tesla, maar het werkt en is veel eenvoudiger in gebruik.

Momenteel werkt Amber met de BMW i3 om rond te rijden maar het werkt ook aan een eigen auto, de Amber One, die tegen 2021 wordt verwacht. Amber heeft ook al een partnerschap met de overheid waardoor het minder problemen verwacht.

Het uiteindelijke doel van Amber volgens CEO Nelemans: ‘We willen heel de wereld veroveren.’