De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het niet voor cryptomunten. Ze gaan steeds meer op zoek naar Belgen die een rekening hebben bij een cryptobroker in het buitenland. Er werd zelfs een verzoek gestuurd naar Coinbase, ’s werelds grootste cryptobroker. Speculanten moeten in België 33% belastingen betalen.

De BBI ontving informatie over beleggers in cryptomunten van enkele Finse cryptobrokers. Er werd reeds een dossier geopend tegen 3 Belgen en een 4e werd geklasseerd. De Bijzondere Belastinginspectie liet echter weten dat ze in de toekomst nog meer werk gaan maken van het opsporen van Belgen die in het buitenland cryptomunten kopen.

Hiermee volgt de Belgische belastingdienst het voorbeeld van de Amerikaanse collega’s. Deze hebben afgedwongen dat Coinbase van 13.000 klanten de gegevens moesten doorspelen. De BBI wil het dubbele belastingverdrag tussen België en de Verenigde Staten gebruiken om ook aan deze gegevens te geraken van Belgen die daar een rekening hebben. Er zullen ook verzoeken gestuurd worden naar andere cryptobrokers.

‘Er zijn verschillende andere websites die handelen in Bitcoins en tal van andere cryptomunten’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. ‘Elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesproken aandacht.’

In hoevere dat Coinbase hier gehoor aan gaat geven, blijft echter nog afwachten. Coinbase deed al behoorlijk moeilijk tegenover de Amerikaanse belastingdienst.

33% belastingen op winst uit cryptomunten

De fiscus kreeg het advies van de fiscale rulingdienst in België om cryptowinsten met 33 procent te belasten. Volgens de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (DVB) moeten deze winsten aanschouwd worden als een gevolg van speculatie. Dat wilt zeggen dat u ze zou moeten ingeven op uw personenbelasting onder de rubriek ‘diverse inkomsten’, met als gevolg een belasting van 33 procent dus.

Bronnen: CoinTelegraphDe Standaard

Foto Credit: Flickr/Tech in Asia

De meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten

Het Technologie Rapport biedt een unieke manier om winstgevend te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten. Je ontvangt een totaalpakket met:

  • Strategieën
  • Tips
  • Aanbevelingen
  • Gidsen
  • Een 24/7 professionele helpdesk
  • Een bewezen trackrecord

Begin HIER aan de meest winstgevende periode uit je leven