Amerikaans president Donald Trump wilt een handelsoorlog voeren, China is hier op voorbereid. Maar de Amerikanen moeten zich de vraag stellen of ze bereid zijn om hier een hoge prijs voor te betalen. China heeft een grote binnenlandse markt en een robuuste economie. Als het menens wordt, kunnen de Amerikanen slachteroffer worden van hun eigen stommiteit.
Voor Robert Ross, professor politieke wetenschappen aan het Boston College, is het duidelijk. China is klaar voor een handelsoorlog en het kan de Amerikanen zuur gaan opbreken. Peking kan de bal harder terugkaatsen dan Washington als ze willen, in feite zouden ze dat moeten doen volgens Ross.
Er zijn twee zaken die we in acht moeten nemen. Enerzijds worden er enorm veel Chinese goederen in bulk geëxporteerd naar de Verenigde Staten van Amerika. Deze goederen worden verder verdeeld en verkocht binnen de Amerikaanse markt waar handelaren en bedrijven veel geld aan verdienen. Het gaat over goederen waarvan de productie goedkoper is dan in de V.S.A., en dat zijn er veel.
Anderzijds zijn er enorm veel Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China en er bovendien veel winst maken. Ross haalt Apple en Buick aan als voorbeeld van zulke bedrijven die eigenlijk niet meer weg te denken zijn uit China. Als deze bedrijven zich moeten terugtrekken uit China, dan zal de V.S.A. op zoek moeten gaan naar een alternatief die dezelfde voordelen biedt als de Chinese industrie.
Wat ook een belangrijk punt is dat ongetwijfeld zal meespelen, is dat relatie tussen China en Noord-Korea. China is op dit moment een belangrijke tussenpersoon in de vete tussen de V.S.A. en Noord-Korea. In geval van een handelsoorlog, zal de samenwerking hierin veel stroever verlopen.
Ter discussie
Trump moet niet verwachten dat de handelsoorlog een éénrichtingsstraat is, aldus professor Ross. Daarenboven vindt hij dat Trumps argument om een handelsoorlog te starten ter discussie staat. Het handelstekort tussen beiden landen wordt niet zozeer veroorzaakt door de handelsafspraken die er onderling gemaakt zijn geweest. Ook economische factoren spelen hier een belangrijke rol.
Chinezen hebben namelijk een hoger spaarquota dan Amerikanen. Met andere woorden, Amerikanen consumeren meer waardoor het logisch is dat de V.S.A. meer afneemt van China dan andersom.
Bronnen: CNBC
Foto: Wikimedia