We zijn weer wat wijzer geworden over het gedrag en de verwachtingen van beleggers. Dit dankzij de ‘Global Investor Study 2017‘ van het vermogensbeheerbedrijf Schroders. Het is zowel positief als negatief nieuws, beleggers zijn namelijk heel optimistisch maar toch waarschuwt Schroders dat ze hun verwachtingen wat moeten temperen.

Enerzijds ziet het er naar uit de beleggers ontzettend optimistisch blijven over de verwachtingen op de financiële markten. Anderzijds zijn ze misschien net iets té optimistisch en zullen de ‘returns’ de komende jaren minder goed meevallen dan we gewoon zijn ondertussen.

Uit het onderzoek blijkt dat één derde van de beleggers een jaarlijks rendement verwacht van 5 tot 9 procent de komende vijf jaar. 31 procent ziet het zelfs nog rooskleuriger, zij achten het realistisch om een jaarlijks rendement van 10 tot 19 procent te halen de komende jaren.

13% expect an extremely ambitious annual return of at least 20%

De meest optimistische beleggers zijn millennials. Op zich niet zo vreemd om nu optimistisch te zijn vermits het een menselijk trekje is om het verleden door te trekken naar de toekomst. We hebben goede beursjaren achter de rug, vandaar dat de verwachtingen voor de toekomst zo hoog liggen.

Realistische verwachtingen

Schroders waarschuwt beleggers dat ze realistisch moeten blijven en dat de rendementen de komende jaren lager zullen zijn dan wat er verwacht wordt. Dat komt omdat de inflatie nog een tijdje aan de lage kant zal blijven. Lage inflatie betekent dat obligatiebeleggers een lagere opbrengst eisen om de daling van de koopkracht, als gevolg van de inflatie, te compenseren.

Ten tweede is het gevolg van een lage inflatie dat centrale banken treuzelen om hun rentebeleid te normaliseren. Daar wordt nu wel werk van gemaakt, maar we zitten nog lang niet aan het niveau van vóór de financiële crisis. Dat komt omdat voorspeld wordt dat de groei van de wereldeconomie in de toekomst langzamer zal zijn dan in het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog.

De verwachting voor de komende jaren is iets somberder dan de rendementen die we haalden in het recente verleden. In de V.S.A, het Verenigd Koninkrijk en Europa zullen er nog positieve rendementen gehaald kunnen worden. Maar het zal moeite kosten om een jaarlijkse gemiddelde ‘return’ van 5 procent te halen de komende jaren, aldus Schroders.

Bronnen: Beursduivel, City A.M.

Foto: Pxhere