De Amerikaanse centrale bank besloot in maart om de rentestand opnieuw op te trekken. De beleggers zijn nu al een tijdje gewend geraakt aan het idee dat de Fed steeds meer op de rem begint te gaan staan. Toch kan de Fed in de toekomst nog strenger gaan optreden dan waar op dit moment het grotendeel van de beleggers rekening mee houdt.

De Amerikaanse centrale bank, onder leiding van Jerome Powell, is een andere weg ingeslagen. Het ruime monetaire beleid heeft plaatsgemaakt voor een agressief afbouwbeleid. De Fed ziet zich gezien het economische klimaat genoodzaakt om haar gigantische balanspositie af te bouwen. Dit afbouwbeleid zorgt uiteraard voor extra verkoopdruk op de financiële markten. Tot op heden heeft dat echter nog niet tot grote problemen geleid.

Renteverhogingen vormen een bedreiging voor de aandelenmarkt

Toch is het goed mogelijk dat de druk op de beleggers de komende maanden verder opgebouwd gaat worden. Zo is de kans op vier renteverhogingen (waarbij we er al één achter de rug hebben liggen) in 2018 gestegen naar een kleine 50% (grafiek: The Daily Shot). Aan het begin van dit jaar bedroeg die kans slechts 10%.

Een hogere rente maakt veiligere investeringsproducten aantrekkelijker. Zo werd recent bekend dat de rente op een tweejarige Amerikaanse staatsobligatie op dit ogenblik het gemiddelde S&P 500 dividend overstijgt. Voor de aandelenmarkten is een snel stijgende rente niet voor niets een van de grootste bedreigingen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)