Het is altijd interessant om als kleine belegger te kijken wat de grote beleggers doen. Vaak zijn de meest succesvolle hedgefunds het grote publiek voor wat de richting van de aandelenmarkt betreft. Opvallend in het 3e kwartaal, was de wijziging in voorkeur onder hedgefundmanagers. Value krijgt steeds meer de voorkeur op groei.

Maar dat wil niet zeggen dat hedgefundmanagers zich naar saaie bedrijven begeven.

Volgens Bank of America Merill Lynch presteerde slechts 11% van de hedgefundmanagers in groeiaandelen beter dan het marktgemiddelde. Dat kwam omdat deze fondsen 64% onderwogen zijn in Apple. Ze waren dan wel weer opvallend veel aanwezig in tegenvallende groeiaandelen als Netflix en Facebook.

Value fondsen scoren

Terwijl slechts 1 op 10 groei hedgefunds de markt kon overtreffen, lag dat percentage bij value hedgefunds boven de helft. 55% van de hedgefunds in value-aandelen overtrof de S&P 500.

Dat kwam vooral omdat deze fondsen juist wel Apple in portefeuille hebben, met Warren Buffett op kop. Ook Microsoft was een van de favoriete technologieaandelen onder de value-beleggers.

De laatste 10 jaar was het allemaal groeiaandelen wat de klok sloeg op de beurs. Maar het tijdperk van groei lijkt stilaan voorbij. De voorkeur van beleggers voor groeiaandelen en value-aandelen bewegen zoals eb en vloed. En heel vaak gaan deze cyclussen in periodes van plus minus 10 jaar.

De underperformance van value ten opzichte van groei was zelden zo groot als de laatste jaren. Die ‘gap’ kan nu gedicht worden. Maar dat wil allerminst zeggen dat saai en oud het nieuwe motto is, value kan ook hip en nieuw zijn.

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStock