Zes banken banken wereldwijd zullen het betalingsnetwerk van IBM gebruiken, genaamd World Wire. Belangrijk aan World Wire is dat het de blockchain van de cryptomunt Stellar gebruikt.
De zes banken hebben met IBM een intentieverklaring ondertekend. In deze overeenkomst zeggen de banken stablecoins op World Wire te gebruiken. Dat zullen de banken doen om goedkopere en snellere grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken. Grensoverschrijdende transacties op bijvoorbeeld de internationale valutamarkt.
Een stablecoin is een cryptomunt die als onderliggende waarde fiatgeld heeft. Bijvoorbeeld dollars of euro’s. Hierdoor heeft de stablecoin een stabiele waarde en kent het bijna geen volatiliteit. Ideaal dus om mee te handelen.
Drie van de zes banken zijn bekend gemaakt. De Filipijnse bank RCBC, de Braziliaanse bank Banco Bradesco en de Bank Busan uit Zuid-Korea hebben de verklaring met IBM getekend. De andere banken zullen snel bekend worden gemaakt, stelde IBM.
Stellar (XLM) is de enige cryptomunt uit de top 10 die een serieuze winst heeft geboekt over de afgelopen 24 uur. Volgens data van Coinmarketcap noteert de munt 6,41 procent hoger op het moment van schrijven.
World Wire is al wereldwijd actief
Het World Wire netwerk van IBM is al wereldwijd actief. Zo heeft het in 72 landen eindpunten waar mensen geld kunnen verzenden of ophalen. Op het moment telt het netwerk 46 van die locaties, voornamelijk bij banken. Daarnaast werkt het netwerk met 48 verschillende valuta’s volgens IBM.
Alleen het World Wire netwerk is nog niet operationeel in de Verenigde Staten. Dat komt omdat het nog geen officiele toestemming heeft van de autoriteiten. Maar dat zal snel veranderen volgens Jesse Lund, manager van de financiële blockchain zaken bij IBM.
Volgens Lund heeft IBM al gunstige feedback gehad van de autoriteiten in de Verenigde Staten. Hij voegde daaraan toe:
We starten dus met markten buiten de V.S., maar het zal niet lang duren voordat we ook inde V.S. actief zijn met operationele eindpunten. Het zal ergens dit jaar gebeuren; ergens in het derde of vierde kwartaal.
Bron: Coindesk
Foto: iStock