Eind vorig jaar keerde de rentecurve om: je kreeg meer rente op korte termijn dan op de lange termijn. Veel marktkenner waarschuwde daarom voor een naderende recessie. Alleen enkele maanden later blijft deze vooralsnog uit. Maar nu waarschuwen marktkenners nog eens, want de rentecurve ontwikkelt zich opnieuw, op een zorgwekkende manier.

Waar de rentecurve omgekeerd was, wordt die nu weer normaler. Dus het verschil tussen de kortetermijn- en langetermijnrente wordt kleiner. Je krijgt weer meer rente op de lange termijn en dat is normaal gezien een goed teken, alleen nu niet. Want de reden dat de rentecurve normaler wordt, komt door de daling van de rente op de korte termijn.

Volgens Albert Edwards, analist bij Societe Generale, is dit een teken voor beleggers om te vluchten uit de markt. Hij zei:

Een veel directer en huidig gevaar voor een recessie treedt op wanneer na een omgekeerde de rentecurve de curve weer normaler wordt. Zo’n gebeurtenis informeert beleggers meestal dat de cyclus voorbij is en het tijd is om te vluchten.

Hoe het verschil in rente zich ontwikkelt:

Het verschil tussen rentes van verschillende looptijden neemt weer toe. Dat is bijvoorbeeld te zien op de volgende grafiek. Het verschil tussen de rente op de korte termijn en op de lange termijn staat bij Amerikaanse staatsobligaties weer op eenzelfde niveau als in 2017.

De reden voor de het grotere verschil tussen rentes is dus een lagere rente op de korte termijn. En dat is een direct gevolg van het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, die heeft aangegeven de rente waarschijnlijk te zullen verlagen, dit jaar nog.

Edwards voegt daarom toe:

Het laatste teken voor een recessie is nu gegeven… Er is nu sprake van een snelle normalisering van de rentecurve, wat suggereert dat een recessie inderdaad onderweg is of al is gearriveerd.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)