Zoals verwacht pakte de Federal Reserve gisterenavond met QE3 uit. Concreet wil dit zeggen dat de Amerikaanse centrale bank haar balans met 40 miljard dollar per maand zal verhogen door het aankopen van voorverpakte woonkredieten. De ingreep is in die zin verrassend dat de Federal Reserve 3 dingen deed die ze voordien nog nooit heeft gedaan:

  1. het is een open-ended programma, wat wil zeggen dat de centrale bank zal blijven doorgaan tot de economie verbetert, zonder limieten
  2. er wordt deze keer rechtstreeks op de arbeidsmarkt gemikt en
  3. de ingreep gebeurde ditmaal niet omdat de economie te zwak was, er werd zelfs expliciet gesteld dat de economie aan de beterhand is.

Koers Hecla Mining veert fors op De beurs op Wall reageerde alsof de investeerders door een wesp waren gebeten. De beurskoersen spoten de lucht in, geen enkel aandeel uit de Dow Jones Industrial Average sloot in het rood af. De banken JPMorganChase & Co en Bank of America maakten de beste beurt. Maar ook grondstoffen (Alcoa) en meer specifiek olie (Chevron) werden vlot hoger gezet. Op de bredere markt trokken vooral de edelmetalen de aandacht. Newmont Mining won meer dan 5 %, Hecla Mining zelfs meer dan 7 %. Apple zette op 685,50 dollar een nieuwe intra-day all-time high neer. In Azië zette de golf van optimisme zich onverminderd verder. De MSCI Asia Pacific Index steeg voor de 7de dag op rij, tegenover elke 6 winnaars in de index stond maar 1 verliezer. Onder andere Zhaojin Mining, Sumitomo Metal Mining en BHP Billiton gaven stevige winsten te zien.