Al jaren wordt er gesproken over de stijgende huizenprijzen. Zelfs de coronacrisis wist deze trend niet te doen keren. Nog nooit waren huizen zo duur en steeds meer jongeren vissen daarom achter het net. Dit beeld is in de gehele Westerse wereld zichtbaar. Ook in de VS ziet het plaatje er niet bepaald rooskleurig uit.
De meeste economen hielden een jaar geleden rekening met dalende huizenprijzen. Als gevolg van de coronacrisis zou de werkloosheid immers oplopen en dat zou zorgen voor een afkoeling op de huizenmarkt. Het tegendeel is echter waarheid geworden. Door de ruimhartige steunpakketten van de overheid werd een torenhoge werkloosheid voorkomen. De huizenprijzen zijn daarnaast tijdens het afgelopen jaar alleen maar verder opgelopen.
Komt er een nieuwe huizenmarktcrash?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat ook in de VS tijdens het afgelopen jaar de huizenprijzen fors wisten te stijgen. Op de grafiek is duidelijk te zien dat er een grote ‘gap’ is ontstaan tussen de gemiddelde huizenprijs enerzijds en het gemiddelde arbeidsloon anderzijds. Met andere woorden zijn de huizenprijzen tijdens de afgelopen jaren procentueel gezien veel harder gestegen dan de arbeidslonen.
Een dergelijke ‘gap’ was voor het laatst zichtbaar tijdens het jaar 2008. Dat wist destijds te leiden tot de rampzalige huizenmarktcrash. Gezien deze grafiek lijkt er binnen de Amerikaanse huizenmarkt nu opnieuw sprake te zijn van een historische oververhitting. En ook in Europa is die situatie zichtbaar.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>