Tijdens Tesla’s persconferentie gisteren zei CEO Elon Musk dat de situatie omtrent de inflatie vermoedelijk erger is dan we denken. Hij verwacht ook dat de problemen zullen blijven aanhouden doorheen 2022 om pas in 2023 te normaliseren. De inflatie steeg in maart 8,5 procent jaar-op-jaar naar het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar.

Het belooft een lastig 2022 te worden. Volgens Tesla CEO Elon Musk gaat het inzake de inflatie slechter dan wordt gerapporteerd en dat zou het hele jaar kunnen blijven duren. Met andere woorden, de centrale banken gaan flink hun best mogen doen om de situatie onder controle te krijgen. Ook Tesla heeft de prijzen van hun voertuigen verhoogd door de stijgende inflatie.

Musk benadrukte dat hij betaalbare elektrische voertuigen wil blijven maken, maar dat wordt steeds moeilijker gezien de omstandigheden. Ook voor hen is het productieproces duurder geworden gezien de stijgende energie- en grondstoffenprijzen. Sommige leveranciers vragen 20 tot 30 procent meer voor onderdelen in vergelijking met vorig jaar, aldus Musk.

I think the official numbers actually understate the true magnitude of inflation. And inflation appears to be likely to continue for at least the remainder of this year.

Prijsstijgingen

De enige reden waarom Tesla hun prijzen nog niet drastisch heeft verhoogd, is dankzij jaarcontracten die scherpe prijzen hanteren. Volgens Musk zullen de prijzen van hun voertuigen de komende zes tot twaalf maanden ook niet meer worden verhoogd vermits de huidige prijszetting hogere kosten incalculeert. Maar hij benadrukte ook dat ze geen controle hebben over macro-economische gebeurtenissen en dus zijn er geen zekerheden.

Hoe de situatie zal evolueren, is één groot vraagteken. Het is in ieder geval koffiedik kijken naar de acties van de Federal Reserve volgende maand. Dat ze de rente nogmaals gaan verhogen, is ondertussen een zekerheid. Maar het is nog maar de vraag of het deze keer met 25 of 50 basispunten zal zijn. In geval van 50 basispunten, kan het hard gaan op de markten.

Bronnen: Lora Kolodny – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>