Het is officieel, de Chinese overheid verwacht dat hun economie dit jaar rond de 5 procent zal groeien. Dat is een aardig hoog cijfer maar het is minder dan analisten en economen hadden voorspeld. Die dachten eerder aan een groeicijfer van meer dan 5 procent. De Chinese overheid gaat prioriteit geven aan het stimuleren van de binnenlandse vraag.
De Chinese premier Li Keqiang kondigde zondag een groeidoel van ‘ongeveer 5 procent’ aan voor 2023, wat lager is dan de verwachtingen van analisten. Daarnaast stelde het rapport een doelstelling van 3 procent voor de consumentenprijsindex en een werkloosheidspercentage van 5,5 procent voor stedelijke gebieden met de creatie van ongeveer 12 miljoen nieuwe banen.
In het rapport geven ze prioriteit aan het stimuleren van de binnenlandse vraag, het verbeteren van het industriële systeem en het ondersteunen van niet-staatsbedrijven. Bovendien riep het rapport op tot intensievere inspanningen om buitenlandse investeringen aan te trekken en te gebruiken, financiële risico’s te voorkomen en onschadelijk te maken, de graanproductie te stabiliseren en sociale programma’s te ontwikkelen.
Vastgoed
Op vlak van vastgoed gaat men ook inspanningen leveren. Ze willen gezinnen ondersteunen om hun eerste huis te kopen en de moeilijkheden voor jonge mensen verlichten. Een afbrokkeling van de enorme vastgoedsector heeft het afgelopen jaar zwaar gewogen op de economische groei van China. Beijing trad hard op tegen de sterke afhankelijkheid van ontwikkelaars van schulden om groei te realiseren in het jaar 2020.
Het bruto binnenlandse product groeide vorig jaar met 3 procent, dat is ver beneden hun groeidoel van 5,5 procent dat ze hanteerden voor 2022. Strenge coronamaatregelen en harde lockdowns deden de economische activiteiten fors dalen met alle gevolgen van dien. De impact was zo groot, dat zelfs de wereldeconomie minder hard groeide dan voorspeld.
Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC
Foto: UN Geneva – Jean-Marc Ferré – Flickr – CC BY-NC-ND 4.0
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER