De prijzen van goud en zilver hebben recent records gebroken, maar lijken nu te stabiliseren. Analisten van onder meer UBS voorspellen echter dat nieuwe hoogtepunten niet ver weg zijn.

China’s vraag stuwt goudprijzen omhoog

China’s groeiende vraag naar goud, vooral voor sieraden, heeft bijgedragen aan de prijsstijging van goud. Dit beweren strategen van ANZ. Ze benadrukken het belang van deze vraag voor de verdere stijging van de goudprijs.

De strategen van ANZ gaven het volgende aan:

Terwijl geopolitieke risico’s blijven zorgen voor een vraag naar veilige havens, heeft de indrukwekkende stijging van de vraag naar goud in China in het eerste kwartaal van 2024 de prijsrally grotendeels aangewakkerd.

UBS-strategen verhogen hun voorspellingen voor de prijs van goud tot $2.500 per ounce tegen het einde van september en $2.600 tegen het einde van het jaar.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud:

Experts zien rooskleurig vooruitzicht voor zilver

Wat betreft zilver, dat vaak wordt beschouwd als het ‘armere neefje’ van goud, zien experts ook een positief vooruitzicht. Onlangs heeft de zilverprijs zich opgemaakt voor het hoogste punt in 10 jaar.

Nikos Kavalis van Metals Focus legt uit:

Zilver heeft eindelijk een sterke inhaalslag kunnen maken ten opzichte van goud.

De stijging van de zilverprijs, die vorige week de $31 per ounce overschreed, weerspiegelt de groeiende interesse van investeerders en uitdagingen in de aanvoer. Joni Teves van UBS zei:

Zilver is eigenlijk het best gepositioneerd om te profiteren van hogere goudprijzen. Er is een zeer sterke correlatie.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Zilver:

Bron: CNCB
Foto: iStock