china

De ogen van de financiële markten zijn sinds begin augustus gericht op China en de opkomende markten. Een harde landing van de Chinese economie herbergt een groot risico voor de wereldeconomie en de beslissing van de Fed om de rente niet te verhogen in september was zwaar beïnvloed door de ontwikkelingen in de op een na grootste economie ter wereld. Complotdenkers zien hierin een pact tussen VS en China; de renminbi devalueert niet verder als de Fed de rente niet verhoogt. De suggestie van samenzwering ondermijnt de onafhankelijkheid van de Fed, maar laat wel de mate van verwevenheid in de wereldeconomie zien, schrijft Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders in een nieuwe Global Market Perspective voor het vierde kwartaal.

Zon rijst in Japan

Schroders blijft ook voor het vierde kwartaal positief gestemd over aandelen, met name in Europa en Japan. De visie op Japanse aandelen is opwaarts bijgesteld. Wade is gecharmeerd van de micro-ontwikkelingen in Japan, die alles te maken hebben met structurele hervormingen. De outlook voor aandelen uit de opkomende markten is neerwaarts bijgesteld naar negatief, dit komt door de zwakte in deze beleggingscategorie en de implosie op de grondstoffenmarkten. Obligaties hebben het momentum en de cyclische indicatoren mee. Schroders is positief over Europese obligaties. Voor wat betreft de creditmarkten is Schroders optimistischer geworden over zowel credit in de VS als Europa. Vergeleken met het vorige kwartaal zijn de spreads gegroeid en lijken de waarderingen aantrekkelijker. Het monetaire beleid geeft ook steun.

Opklaringen in 2016?

Als Wade verder vooruit kijkt, dan lijkt het plaatje op te klaren voor 2016. In de G20 komt er een einde aan de bezuinigingen. China daarentegen ziet de dalende trend in de groei voortgezet in 2016, maar dankzij stabilisatie in Rusland en Brazilië klaren ook de verwachtingen voor de BRICs op. Wade zoomt in op de consequenties van een harde landing van de Chinese economie, wat door veel beleggers als het grootste risico wordt ervaren. Schroders zelf denkt dat dit voorkomen zal worden, al blijft de Chinese economie de komende kwartalen gematigd groeien. Het zijn met name de opkomende markten die de grootste impact voelen van een Chinese ineenstorting. Beleggers doen er goed aan zich in te dekken tegen een dergelijk scenario. Een harde Chinese landing werkt met name door in de groei van de wereldeconomie en drukt op de inflatie. >> Concrete modelportefeuille met ETFs volgen? Abonneer dan vandaag nog op het ETF Rapport.