china De Chinese industrie is ook in november opnieuw gekrompen. Dit blijkt uit cijfers over de Chinese bedrijvigheid, gemeten aan de hand van de officiële inkoopmanagersindex die de Chinese overheid naar buiten bracht. Ook de index van marktonderzoekers Caixin en Markit signaleerde een krimp.

De index die door de overheid werd gepubliceerd kwam uit op een stand van 49,6. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2012. Een cijfer onder de 50, duidt op krimp. Een sector die volgens overheidsdata wel groei liet zien was de dienstensector. De officiële inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam voor november uit op 53,6. In oktober werd nog een stand van  53,1 opgetekend.

Andere data

Veel beleggers weten inmiddels wel dat de data die door de Chinese overheid wordt gepubliceerd, met een korreltje zout mag worden genomen. Andere partijen die data over de bedrijvigheid in China naar buiten brengen zijn Caixin en Markit. Deze partijen brachten een index-stand voor de industrie naar buiten van 48,6 naar buiten, terwijl in oktober een stand van  48,3 werd gemeten. >> Volg de modelportefeuille van Slim in Fondsen. Abonneer vandaag nog op het ETF Rapport.