Robert Shiller Robert Shiller is als winnaar van de Nobelprijs voor de economie en als expert op het gebied van waarderingen een veelgevraagd spreker. En Shiller maakt zich zorgen over de huidige waarderingen. Sinds hij de Nobelprjis voor de Economie heeft gekregen wordt er nog vaker naar Robert Shiller geluisterd. Deze professor is vanzelfsprekend vooral bekend als vastgoedexpert, maar hij durft ook zijn zegje doen over andere zaken. Over de ontwikkelingen van de beurskoersen bijvoorbeeld. Shiller was aanwezig op het World Economic Forum in Davos en kwam daar vertellen dat hij nog altijd investeert in aandelen. Er zijn inderdaad signalen die zouden kunnen wijzen op iets van een bubble, maar daar wil Shiller niet echt van wakker te liggen. Concrete bubbles zijn er namelijk nog niet.

Robert Shiller: markten stevig geprijsd

Zijn eigen berekeningen van de waardering van de beurs op iets langere termijn laten namelijk ruimte voor een verder oplopen van de koersen. De price-to-earnings die hij hanteert op basis van de voor inflatie aangepaste winsten over de afgelopen 10 jaar bedraagt nu 25. Dat is hoog, maar toch duidelijk onder de piek op 46 die eerder werd opgetekend.

>>>De BEURSBIJBEL: de top 10 beleggersfouten, hier gratis te downloaden<<<

Robert Shiller waarschuwde in december in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel voor bubble-achtige situaties, maar het is volgens hem nog te vroeg om al de alarmbel te luiden. Toch moet er wel een waakzaam oogje in het zeil worden gehouden. Het zijn namelijk niet alleen de beurzen die Shiller zorgen baren: op een aantal vastgoedmarkten zijn de waarderingen onverantwoord hoog geworden. Shiller stelt daarnaast dat de Amerikaanse beurzen de stijging van vorig jaar nog altijd niet verteerd. Hij koppelt dit gegeven aan het feit dat de vastgoedprijzen in de VS zijn blijven stijgen. De combinatie van de hoge beurskoersen en erg stevige waarderingen voor vastgoed, leggen de kiem voor een correctie die naar de mening van Robert Shiller wel eens 10 procent of meer zou kunnen bedragen.