Angst DB

De zorgen omtrent Deutsche Bank nemen steeds sneller toe. Donderdag haalden 3 grote hedge funds hun geld weg bij de bank. Hoewel dit op andere moment een normale transactie is, lijkt het deze keer op een paniekreactie en kan het een echte bankrun ontketenen.

Deutsche Bank heeft zo’n 800 hedge fund klanten waarvan er meer dan 200 handelen in derivaten. Dat er 3 belangrijke fondsen hun geld bij de bank weghalen, is niet uitzonderlijk maar wel een teken aan de wand. In het totaal zouden al 10 hedge funds maatregelen genomen hebben.

Er heerst nog steeds de algemene consensus dat het goed zal komen met DB, maar hier en daar sluipt er toch twijfel in. En dat is in het huidige financiële systeem bijzonder gevaarlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Credit-Default-Swaps van Deutsche Bank de lucht in schieten.

CDS DB

Op het nieuws van de hegde funds daalde de aandelenkoers van Deutsche Bank bijna 10% en neemt het westerse beurzen mee in een sell-off. Komende maandag is een feestdag in Duitsland en zijn de banken gesloten: een zegen of een vloek?

Woordvoeder en hooggeplaatste personen binnen de bank blijven benaderukken dat er niets aan de hand is met Deutsche Bank. Maar beleggers krijgen duidelijk schrik voor een nieuw Lehman Brothers moment. Het grote verschil met Lehman is dat Deutsche Bank wél een retail-arm heeft en dat er dus wel degelijk spaargeld van de mensen op het spel staat.

Nog een kleine nuance. Door de val van het aandeel is de marktkapitalisatie van Deutsche Bank nu kleiner dan … Twitter.

DB vs Twitter

Foto: Twitter Russian Market

Bronnen: Zerohedge + Bloomberg