163445055_f5ada4f769_b

Terwijl Deutsche Bank zich in het midden van de storm bevindt, spreidt onder de oppervlakte de bankencrisis zich uit over heel Europa. Niet alleen crashen de beurskoersen van de Europese banken, er is ook een nijpend tekort aan dollars – altijd een signaal van paniek.

De vraag naar USD-swaps explodeert. In tijden van paniek blijft de Amerikaanse dollar een toevluchtsoord en veilige haven. Echter dit soort grafieken zie je nergens in de gewone media.

USD Swap

Hoe lager de grafiek, hoe wanhopiger de Europese banken zijn om aan dollars te geraken. En dit is al enkele weken aan de gang. Het is dus niet toevallig juist op het einde van het kwartaal.

USD Swap 3M

Een derde bewijs is de 7-daagse ECB lending facility. Deze steeg de laatste dagen met … 2.000%!

ECB Lending

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten steeg de rentevoet om onderpand te lenen tot het hoogste niveau in 7 jaar. Meer dan waarschijnlijk dekken Amerikaanse banken zich in tegen verliezen op derivaten.

VS onderpand

Dit gebeurt wanneer een derivatenpositie de verkeerde kant op gaat, bijvoorbeeld een ‘gok’ dat Deutsche Bank niet failliet kan gaan. Wanneer de verliezen hierop toenemen, moet er meer onderpand gegeven worden.

Centrale banken kunnen in het algemeen een bankencrisis bezweren. Maar in 2008 is gebleken dat vooral de besmetting naar andere banken voor problemen zorgt.

Gezien bovenstaande grafieken kan het alvast een uitdagend weekend worden voor de Europese banken.

Bron: Silverdoctors + Zerohedge

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!