Blockchaintechnologie

Blockchain, de technologie die doorbrak met Bitcoin, wordt op steeds meer plaatsen gebruikt om het technologisch proces sneller en efficiënter te laten verlopen. Deze nieuwe technologie is tot veel meer in staat dan de oude processen. Ook de elektriciteitsmarkt begint dit in te zien.

Het oude systeem waarbij er enkele grote elektriciteitscentrales waren met een verticaal geïntegreerd systeem van verdelers, had geen blockchaintechnologie nodig. Maar door de opmars van groene energie kan blockchain wel een toegevoegde waarde leveren op de elektriciteitsmarkt. Blockchain werkte zich al in bij grote financiële bedrijven zoals banken en verzekeraars.

Via blockchain kunnen financiële transacties veel sneller en goedkoper uitgevoerd worden. Zelfs de muziekindustrie ondergaat een revolutie door de blockchaintechnologie. De elektriciteitsmarkt ziet er nu ook graten in. De opmars van wind- en zonne-energie creëert de noodzaak voor een slimmer elektriciteitsnetwerk. Aangezien de energietoevoer met alternatieve energiebronnen minder voorspelbaar is, moet het netwerk gedecentraliseerd worden.

En in dat plaatje past blockchain perfect.

Opmars van wind- en zonne-energie

Het Duitse RWE en het Finse Fortum OYJ experimenteren al met de Bitcointechnologie. Lawrence Orsini, van blockchainontwikkelaar LO3 Energy, zei recent dat al 26 nutsbedrijven hem benadert hebben. Deze bedrijven willen advies over de manier waarop ze hun transacties kunnen uitvoeren met blockchaintechnologie.

Zo zei Heli Antila, Fortum CEO:

Blockchain might make it easier to have demand response of small loads, and it would be easier to fit more renewables such as wind and solar to the energy system.

De technologie zal vooral de komende jaren zijn nut moeten bewijzen alvorens definitief door te breken. Maar met blockchain wordt energie voor de klant goedkoper. Het belang van tussenpersonen en energiehandelaars daalt door de nieuwe technologie.

Volgens Orsini zal het belang van blockchain op de energiemarkt zelfs groter worden dan het belang in de financiële industrie. De wereld draait op energie, niet op geld – aldus Orsini.

Bron: Bloomberg