Deutsche Bank heeft een interessant onderzoek gedaan naar de correlatie tussen de goudprijs en de snelheid waarmee de centrale banken hun balanstotalen verhogen. Centrale banken hebben de afgelopen jaren hun activa uitgebreid als reactie op de financiële crisis. Door middel van het opkopen van obligaties proberen ze de economie aan de praat te houden. De mensen die denken dat dit opkoopprogramma geen enkele invloed heeft op de goudprijs, hebben het mis. Deutsche Bank analisten Michael Hsueh en Grant Sporre laten namelijk weten dat de goudprijs in het meest van de gevallen profiteert van deze balansverruiming.
Centrale banken hebben invloed op de goudprijs
Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat er de afgelopen tien jaar slechts twee momenten waren waarbij de goudprijs niet dezelfde beweging wist neer te zetten als de wijzing van het balanstotaal van de vier grootste centrale banken. De eerste keer in die tien jaar was tijdens de financiële crisis toen de centrale banken genoodzaakt waren om goud te verkopen om op die manier over voldoende liquide middelen te beschikken. De laatste keer was in het jaar 2013 toen de Fed een hint gaf dat ze haar monetaire beleid spoedig zou gaan beëindigen. Gezien het feit dat de Europese en Japanse centrale bank nog volop bezig zijn met het opkopen van obligaties, kan de goudprijs hier nog flink wat profijt van gaan hebben. Tot nu toe is de goudprijs bezig aan een indrukwekkend jaar.
De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek
Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.
Het beste moet namelijk nog komen!
U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!