dividend2

Chinese aandelen staan bij de meeste beleggers niet echt bekend als aandelen die veel van hun winst uitkeren. Beijing wil echter werk gaan maken van het zogenoemde ‘aandeelhoudersmotief’ zoals we die in Europa en Amerika wel kennen.

Tijdens het publiceren van de resultaten over het eerste kwartaal van 2017 liet meer dan een kwart van de bedrijven binnen de Shanghai Composite index weten dat ze niet van plan zijn om dividend uit te keren. Daarnaast keren de Chinese bedrijven die wel dividend aan hun aandeelhouders betalen gemiddeld slechts 35% van de winst uit. In Europa ligt dit op 79% en gemiddeld gezien hebben we wereldwijd te maken met een stand van 57%.

Chinese dividendaandelen blijven ver voor op andere Chinese indices

chinese-dividendaandelen

Toch stelen de Chinese dividendaandelen op dit moment de show. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Shanghai Dividend Index dit jaar al met bijna 7% in waarde is gestegen. En daarmee blijft het ver voor op de andere Chinese indices.

Deze stijging is met name te danken aan het standpunt van de Chinese regering. Beijing wil er voor gaan zorgen dat meer Chinese bedrijven dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Zo liet de Chinese regering weten dat het ‘harde maatregelen’ zal gaan nemen tegen bedrijven die wel in staat zijn om dividend uit keren, maar die dat vooralsnog nalaten.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER