De angst over de Chinese vastgoedzeepbel wist de afgelopen zomer weer even flink op te laaien. Meerdere economen traden naar buiten met hun doemscenario’s van de gevolgen van deze zeepbel. Als reactie hierop nam de Chinese overheid drastische maatregelen om de oververhitting binnen de onroerendgoedsector tegen te gaan.
Steeds meer mensen vragen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de huizenprijzen in diverse Chinese steden zo hard in waarde zijn gestegen. Aan de ene kant heeft dit te maken met het feit dat het (hoogwaardige) werk met name in de steden te vinden is en als gevolg daarvan zijn de huizen daar erg gewild.
Chinese vastgoedzeepbel laat de Chinese overheid schrikken
Aan de andere kant heeft dat ook te maken met de versoepeling van de financiële regels die de Chinese overheid bewust in het jaar 2014 doorvoerde. Deze regels moesten immers een stimulans geven aan de groei van de Chinese economie.
Dat de versoepeling van de financiële regels heeft geleid tot een stijgende kredietgroei, is op de bovenstaande grafiek van Deutsche Bank terug te zien. Sinds het einde van het jaar 2014 zijn er heel wat nieuwe hypotheken verstrekt aan de Chinese inwoners. En dat heeft uiteraard de vraag naar woningen verhoogd, met een stijgende prijs tot gevolg.
Toch begint de Chinese overheid zich ook steeds meer te realiseren dat de vastgoedzeepbel binnen korte tijd wel erg groot is geworden. Als gevolg daarvan is er een halt toegeroepen aan het groeiend aantal kredieten. Voor de Chinese overheid is het te hopen dat dit voldoende is om deze akelige zeepbel tegen te gaan.
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.