Na 13 maanden en twee keer te zijn uitgesteld is Bakkt eindelijk daar. Het nieuwe handelshuis voor bitcoin futures opent vandaag zijn deuren voor professionele beleggers, die met de nieuwe futures in fysieke bitcoins kunnen handelen.

Bakkt is onderdeel van de Intercontinental Exchange (ICE). Dit bedrijf is onder andere ook de moederholding van de New York Stock Exchange.

Nu is het natuurlijk de vraag welk effect de opening van Bakkt zal hebben op de prijs van een bitcoin. Marktkenners verwachten dat de vraag van professionals langzaam op gang zal komen. Wel zal de nieuwe futuresmarkt een positief effect hebben op andere financiƫle producten met als onderliggende waarde bitcoins. Bijvoorbeeld een Exchange Traded Fund (ETF).

De vraag van professionals is overigens door iedereen te volgen via Bakkt zijn datafeed. Die is gratis in te zien tot en met juni volgend jaar.

Beleggers kijken kat uit de boom

De futurescontracten van Bakkt zijn uniek, omdat de afhandeling in bitcoins gebeurt. In plaats van dollars zoals de bitcoin futures van CME. In een futurescontract spreekt men af om een bepaalde product (hier dus bitcoins) in de toekomst te kopen of verkopen voor een afgesproken prijs. De contracten van het nieuwe handelshuis hebben een looptijd van 1 dag of 30 dagen.

John Todaro, directeur bij TradeBlok, verwacht alleen niet dan beleggers in grote getallen klaar staan om met de nieuwe futures te handelen. Zo zei hij:

Het zal nog wel even duren voordat deze entiteiten comfortabel zijn met deze activaklasse, ze strategieƫn hebben ontwikkeld die hier goed passen, weten hoe de liquiditeit in de cryptomarkt werkt en ze de wetgeving en belastingverplichtingen begrijpen.

Positief effect op de brede infrastructuur van de markt

Uiteindelijk zullen de nieuwe futures van Bakkt een positief effect hebben op de brede markt voor bitcoins. Want regelgevers kijken ook mee naar de nieuwe futures, en dat zou volgens Todaro goed kunnen zijn voor een nieuwe Bitcoin-ETF.

Deze mogelijkheid, en ook die van CME, kunnen regelgevers een comfortabeler gevoel geven bij handel in digitale activa en bij de infrastructuur van de markt.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties