In de komende 5 jaar zullen de portefeuilles van beleggers een drastische verandering ondergaan. Er zal namelijk meer plaats zijn voor illiquide activa, zoals vastgoed, intellectueel eigendom en kunst. Dat gelooft Jay Biancamano, senior manager bij de bank State Street.

Biancamano zei dit in een podcast van The Scoop. Momenteel bestaan portefeuilles van beleggers vooral uit aandelen, obligaties en cash. Maar door de tokenisatie van de economie zal er meer plaats zijn voor nu nog illiquide activa.

Doordat traditionele activa, als vastgoed, op de blockchain verhandeld kunnen worden (de tokenisatie), worden deze activa liquide. Hierdoor kunnen beleggers opeens makkelijk in deze activa handelen, waardoor ze het gemakkelijk in hun portefeuille kunnen opnemen.

Nog de begin dagen

Momenteel staat de tokenisatie nog in de kinderschoenen. Maar een begin is er. Verschillende partijen bieden zelfs al producten aan die op de blockchain verhandeld kunnen worden. Althans volgens Biancamano. De bankier zei:

De discussie verspreid zich en dat heeft er voor gezorgd dat we meer aanvragen van uitgevers krijgen die activa aan onze klanten willen aanbieden. Toch zijn onze klanten vandaag de dag nog sceptisch. Want het is omslachtig om ze te verhandelen. Het is dus niet zo vanzelfsprekend als onze klanten gewend zijn.

De traditionele manier om financiƫle producten te verhandelen heeft dus nog duidelijk de voorkeur. Want het is momenteel veel gemakkelijker om te handelen in aandelen dan in tokens ergens op de blockchain.

Maar we zitten volgens Biancamano wel op een punt waar dit verschuift. En daarom geeft de bankier een periode van 5 jaar, waarin de samenstelling van portefeuilles zal veranderen.

Bron: The Block

Foto: iStock

Reacties