De Libra werd eerder dit jaar door Facebook groots aangekondigd als nieuwe stablecoin. Naast techgigant waren er nog tal van andere bedrijven die het project steunden. Maar nu lijken steeds meer speler af te haken. En vooral betalingsproviders.

Vorige week werd al duidelijk dat PayPal de handdoek in de ring gooide. Het bedrijf stelde dat het in de Libra nog te veel risico ziet en dat past niet in de bedrijfsvoering.

Maar PayPal is niet de enige die de Libra Association verlaat. Deze is de nonprofit organisatie achter de stablecoin. Ook Mastercard, Visa, eBay, Stripe en Mercado Pago zullen de Libra niet meer steunen.

Politieke druk

Verschillende autoriteiten wereldwijd, zoals ministers en centrale bankiers, uitten hun kritiek op de Libra. Volgens hen zou de stablecoin de geldmonopolie van overheden aantasten en brengt de stablecoin andere risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld voor consumenten.

De bedrijven die de Libra verlaten zien daarom nog te veel risico in het project. Een woordvoerder van Visa stelde bijvoorbeeld dat de Libra nog niet volledig overeenkomt met de huidige wetgeving.

Visa heeft besloten om nu nog geen lid van de Libra Association te worden. We zullen blijven evalueren. Onze uiteindelijke beslissing zal worden bepaald door verschillende factoren, waaronder het vermogen van de Libra om aan alle regelgeving te voldoen.

Nog 23 leden

De stablecoin heeft potentie om wellicht een van de meest gebruikte munten ter wereld te worden door onder andere het grote netwerk van Facebook. Daarnaast brengen de andere bedrijven die de Libra steunen een flink netwerk met zich mee, zoals Spotify en Uber. Die steunen het nieuwe betalingsnetwerk nog steeds.

Nu telt de Libra 23 leden. Deze zullen volgende week bij elkaar komen om te vergaderen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties