Vrijdag op zaterdag nacht steeg de Bitcoin met ruim 40 procent, tot een niveau van 10.500 dollar. Verschillende factoren zouden hebben bijgedragen aan de enorme stijging. Allereerst een shortsqueeze op Bitmex. En daarnaast was er een positief geluid uit China en veel handel op Bakkt.

De Bitcoin, samen met de hele cryptomarkt, wordt als zeer volatiel gezien. De recente prijsstijging bewijst dat maar weer eens. Maar ook voor de cryptomarkt, was de recente koersexplosie van de Bitcoin enorm. Zo boekte de Bitcoin zijn grootste dagelijkse koerswinst sinds 2011.

Momenteel noteert de koers van een bitcoin rond de 9.500 dollar, zo laat data van Coinmarketcap zien.

Shortsqueeze eerste katalysator

Vrijdag noteerde een bitcoin nog op zo’n 7.500 dollar. Maar door een shortsqueeze op de derivatenbeurs Bitmex steeg de cryptomunt naar ongeveer 8.600 dollar.

Een shortsqueeze is een situatie waarin shortposities gedwongen moeten sluiten. Daardoor ontstaat er een grote koopdruk, wat de koers laat stijgen. Dit zorgt voor een soort vicieuze cirkel, omdat door de gestegen koers nog meer shortposities moeten sluiten.

Met een shortpositie speculeert een handelaar op een koersdaling door bitcoins te lenen. Alleen wanneer de koers toch stijgt, kan het zijn dat een handelaar zijn positie moet sluiten. En dat kan alleen door bitcoins te kopen om vervolgens de lening af te betalen.

Data van Bitmex laat zien dat er een groot aantal shortposities gedwongen geliquideerd moest worden. Dat is te zien aan de blauwe datapunten op de grafiek.

 

China en Bakkt

Naast de shortsqueeze kwamen er een positief geluid uit China. De Chinese president Xi Jingping kondigde namelijk aan dat China een leidende rol moet gaan spelen op het gebied van blockchain. Blockchain is de onderliggende technologie van de Bitcoin.

Daarnaast verhandelde de nieuwe gereguleerde cryptobeurs Bakkt een recordaantal bitcoin futures. Bij Bakkt wordt alleen door professionele beleggers gehandeld. En bij ieder future contract dat afloopt zal een fysieke bitcoin transactie plaatsvinden.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

 

Reacties