Short selling

Wat is short selling?

Short gaan of short selling is het speculeren op een prijsdaling en hiermee ook geld verdienen. Short selling werkt als volgt: Bij short selling leent men aandelen of andere financiële producten (vaak van de broker). Op deze lening moet men een bepaald percentage rente betalen. Wanneer de aandelen in waarde dalen, hoeft men uiteindelijk minder terug te betalen aan de broker. Zo maakt men winst.

Voorbeeld: Aandeel ING

Short sellingStel ik wil short gaan op het aandeel ING en de prijs is €10,-. Ik ga 100 aandelen ING short sellen, dus leen ik deze van mijn broker. Vervolgens verkoop ik de aandelen tegen een totale waarde van €10.000,-.

Na 3 maanden is het aandeel ING gedaald naar €7,-. Ik denk dat ING niet verder gaat dalen dus sluit ik mijn short positie. Ik koop 100 aandelen ING voor €7.000,- en los deze af aan mijn broker. Nu heb ik €3.000,- bruto winst gemaakt op mijn short positie. De nettowinst is lager, omdat er ook nog rente moet worden betaald.

Voor- en nadeel

Short selling kan zeer voordelig zijn, omdat koersen vaak sneller dalen dan dat deze stijgen. Helaas is short selling ook zeer risicovol. Men kan namelijk maximaal 100% rendement behalen wanneer een aandeel of cryptomunt naar €0,- gaat. Het maximale verlies wat men kan behalen is in theorie oneindig. Daarnaast moet men ook nog rente kosten betalen over de periode dat men een aandeel of cryptomunt leent. Daarom zijn er meer mensen die long gaan dan dat er mensen zijn die short sellen.

Short selling kan zelfs verboden zijn op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld op het hoogtepunt van de financiële crisis. Toen verboden de autoriteiten short selling.

Foto: iStock/MicroStockHub

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws