Mining

Wat is mining?

Mining is het proces waarbij nieuwe cryptomunten worden gecreëerd.  De term mining wordt gebruikt, omdat het proces vergelijkbaar is met goud zoeken, maar dan digitaal. Bitcoins worden bijvoorbeeld gemined. Als je het over mining hebt, zal de term Proof-of-Work ook vaak voorkomen.

Cryptomunten met het consensus protocol Proof-of-Work worden namelijk gemined. Cryptomunten met het consensus prtocol Proof-of-Stake worden gemined, maar worden gestaked.

Hoe werkt mining?

MiningHet minen van cryptomunten gebeurt met computerkracht. Hiervoor wordt speciale hardware gebruikt, zoals ASIC’s of GPU’s. ASIC’s worden gebruikt voor het minen van bitcoins en GPU’s worden gebruikt voor het minen van ethers.

Deze hardware apparaten moeten een bepaalde wiskundige puzzel oplossen om een munt te minen. De eerste miner die de wiskundige puzzel oplost, creëert een nieuw blok op de blockchain. Hiervoor krijgt de miner een beloning in de vorm van cryptomunten.

De hardware die wordt gebruikt voor het minen gokt als het ware het goede antwoord van de wiskundige puzzel. De puzzel die moet worden opgelost is namelijk zo lastig dat het alleen kan worden opgelost door deze te raden. De hardware produceert daarom in een heel snel tempo random antwoorden in de hoop dat de wiskundige puzzel wordt opgelost en men de beloning krijgt. Hoe meer computerkracht men heeft, hoe meer kans er is om de wiskundige puzzel op te lossen. Om deze reden zijn er veel mining pools.

Bitcoin mining

Het minen van bitcoins wordt naarmate er meer bitcoins zijn gemined, steeds moeilijker. De wiskundige puzzel wordt steeds moeilijker om op te lossen en daarom duurt het langer om een bitcoin te minen. Daarnaast wordt de beloning per blok steeds minder. Bij Bitcoin is er met betrekking tot het aanbod een schaarste mechanisme ingebouwd. In totaal kunnen er 21 miljoen bitcoins worden gemined. De laatste bitcoin zal in 2140 worden gemined volgens berekeningen.

Foto: iStock/Artis777

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws