De laatste tijd hoor je het steeds vaker uit de cryptogemeenschap: Bitcoin is een veilige haven voor kapitaal, zoals goud. Of het waar is of niet, is een tweede. Wel is een feit dat data bevestigt dat de Bitcoin steeds meer op goud begint te lijken. Want de correlatie tussen beide activa is verdubbeld in de afgelopen drie maanden.

Correlatie is de mate waarin twee verschillende activa in dezelfde, of tegenovergestelde, richting bewegen. Met een correlatie van 1 bewegen twee activa in precies de zelfde richting. Een correlatie van -1 een tegenovergestelde richting en nul betekent helemaal geen relatie.

Over het afgelopen jaar was de correlatie tussen bitcoin en goud 0,496. Maar over de afgelopen drie maanden is dit bijna verdubbeld naar 0,837.

Correlatie betekent niet perse samenhang

Bloomberg heeft onderzoek gedaan naar de samenloop van prijs tussen bitcoin en goud. Over het afgelopen jaar was de correlatie random te noemen, want de prijzen verhandelden de helft (49%) van de tijd in tegenovergestelde richting. Maar sinds 8 mei van dit jaar is dit percentage gedaald naar 42%. In 58% van de gevallen loopt de prijs van beide activa dus wel in gelijke richting.

Wel stelt Bloomberg terecht dat de data niet perse hoeft te bevestigen dat bitcoins het digitale goud zijn. Want de data bestrijkt slechts een periode van drie maanden. Daarnaast betekent correlatie geen samenhang.

Bloomberg geeft bijvoorbeeld aan dat de recente prijsstijging van de Bitcoin significant beïnvloed kan zijn door de stablecoin Tether (USDT). Zo werd Tether al eerder beschuldigd van manipulatie in de cryptomarkt, waardoor de prijzen stegen.

Situatie China en Verenigde Staten goed voor de Bitcoin?

Toch is het zo dat de huidige economische en politieke situatie samenvalt met hogere bitcoin en goud prijzen. Zo merkt ook Bloomberg op. Het mediaplatform doelt dan vooral op de huidige economische situatie, die vooral wordt bepaald door de spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock