Tether

Wat is Tether?

Tether is een fintech concept dat fiatgeld omzet in een cryptocurrency. De cryptocurrency wordt USDT genoemd en staat gelijk aan de Amerikaanse Dollar. Met behulp van het Tether netwerk kunnen er transacties van Amerikaanse Dollars verricht worden zonder dat hier een bank aan te pas komt.  Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de blockchain waar de Bitcoin op draait i.c.m. het Omni Layer Protocol.

Hoe is Tether ontstaan?

Tether Limited is opgericht door Jan Ludovicus van der Velde. Jan is naast oprichter van Tether ook CEO van Bitfinex. Eén van de grootste Bitcoin exchanges van het moment.

Welk doel dient de munt?

TetherTether maakt online transacties die gelijk blijven aan de Amerikaanse Dollar en onderscheid zich met alle voordelen van cryptocurrency’s. Zo onderscheid het zich ook met bijvoorbeeld Bitcoin. Waar Bitcoin erg volatiel is, blijft de USDT gelijk aan één Amerikaanse Dollar. Dit brengt als voordeel mee dat USDT opgeslagen kan worden in een online wallet naast andere cryptocurrency’s, zonder dat hierbij een tussenpersoon aan te pas komt. Voor handelaren die tussen cryptocurrency’s handelen is dit erg handig, want zij hoeven nu geen rekening meer te houden met de volatiliteit tussen de verschillende cryptocurrency’s.

Via het Omni Layer platform kan Tether elke keer dat er een storting of opname van fiatgeld wordt ontvangen een USDT uitgeven of intrekken met dezelfde waarde. Zo blijft het aantal altijd in balans tussen de USDT en het ontvangen fiatgeld op de rekeningen van Tether. Wanneer je de website van de cryptomunt bezoekt kan je de huidige balans van de bankrekeningen (ontvangen fiatgeld) inzien en zal je zien dat deze een op een gelijk staan met USDT.

Monetair

Tether heeft een onbepaald maximaal aanbod. Huidig zijn 2.507.140.814 munten in circulatie. Er kunnen dus meer munten bij worden gecreëerd.

Waar kan je de munt verhandelen?

USDT is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is Etoro. Er zijn echter nog meer platformen waar USDT direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in USDT.

Overig

Een onbekende aanvaller zou een bedrag van zo’n 30 miljoen Amerikaanse Dollars hebben gestolen van Tether en het op een ‘ongeautoriseerd Bitcoin adres’ hebben gestort. Hierop voerde Tether een software update uit op het Omni Layer Protocol, zodat de onbekende aanvaller het gestolen geld niet kan overmaken naar andere adressen. Alles zou weer onder controle moeten zijn volgens Tether, echter zorgt dit wel voor grote vraagtekens over de betrouwbaarheid van het Omni Layer Protocol.

Foto: iStock/jokerpro

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws