Ripple (XRP)

Wat is Ripple?

Ripple  (XRP) is ontworpen als betaalprotocol. Het systeem zorgt ervoor dat alle financiële instellingen in één taal met elkaar communiceren. Hierdoor is het mogelijk dat betaalopdrachten geen tot nauwelijks wachttijden hebben en of hoge transactiekosten met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld Bitcoin.

Ripple heeft op het moment een marktkapitalisatie van ongeveer 31 miljard dollar en mag zich hiermee de op drie na grootste cryptocurrency noemen.

Hoe is Ripple ontstaan?

Jed McCaleb heeft Ripple in 2012 opgericht. Jed is een programmeur en had destijds de missie een snellere en efficiëntere munt te ontwikkelen dan Bitcoin. Chris Larsen kwam in 2012 aan boord als investeerder. Larsen startte Opencoin, dat later een andere naam kreeg: Ripple Labs. Deze ontwikkelde XRP en Larsen bleef gedurende de jaren bij het bedrijf tot wat het nu is.

Welk doel dient de munt?

Ripple (XRP)Ripple wilt de gesloten financiële netwerken van betaalkaarten, grootbanken, Paypal en andere financiële instellingen openbreken. Zo is het mogelijk om overbodige kosten zoals valuta omzetkosten, wachttijden en beperkingen op te heffen en alle financiële kernpunten te verbinden met het XRP netwerk. Hierdoor kunnen de banken en financiële instellingen, zoals investeringsmaatschappijen veel tijd en kosten besparen door gebruik te maken van het XRP netwerk.

Zo kan XRP op het moment 1500 transacties per seconde verwerken. Waar Bitcoin blijft steken op 15 transacties per seconde. De transactie kosten van XRP wordt gemeten in fracties van centen, terwijl de transactie kosten van Bitcoin opgelopen zijn tot 25 dollar.

Monetair

Ripple heeft een maximaal aanbod van 100.000.000.000 munten. Huidig zijn 39.189.968.239 munten in circulatie, wat ongeveer 39% van het maximum is. Ripple gaat 55 maanden lang elke maand 1 miljard XRP uitgeven.

Waar kan je de munt verhandelen?

XRP is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar XRP direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in XRP.

Overig

Chris Larsen, medeoprichter van Ripple was heel even de vijfde rijkste persoon ter wereld.

XRP bereikte namelijk zijn hoogste punt ooit op 4 januari 2018. De munt noteerde 3,84 Dollar. Chris Larsen heeft zo’n 5,19 miljard XRP in zijn bezit en is voor 17% aandeelhouder in het bedrijf. Dit gaf heel even een resultaat van 59,9 miljard dollar als bezit.

Helaas zakte kort hierna de koers in elkaar en noteert momenteel rond de 0,79 Dollarcent.

Foto: iStock/Pe3check

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws