Ethereum

Wat is Ethereum?

In tegenstelling tot de bekende Bitcoin is Ethereum (ETH) geen cryptogeld. Het is namelijk een softwareplatform zonder tussenkomst van derden en werkt als supercomputer die je in staat stelt om overal ter wereld te programmeren. Hierbij kunnen applicaties en organisaties op basis van slimme contracten worden geprogrammeerd.

Deze slimme contracten zijn geprogrammeerde contracten die in de blockchain vastliggen en worden uitgevoerd op basis van voorgeprogrammeerde uit te voeren transacties. Nu is de blockchain nog erg ingewikkeld, en daardoor lastig om andere applicaties of toepassingen voor te maken. Ethereum maakt dat makkelijker.

Hoe is Ethereum ontstaan?

Ethereum is in 2015 opgericht door Vitalik Buterin. Voor de oprichting was Buterin mede-eigenaar van Bitcoin magazine. Hier schreef hij voornamelijk artikelen over de ontwikkelingen binnen Bitcoin en de blockchainwereld. Door zijn dichte betrokkenheid rondom Bitcoin zag hij al snel beperkingen. Vanuit hier heeft hij besloten om de cryptomunt te ontwikkelen.

Welk doel dient de munt?

EthereumEthereum is een gedecentraliseerde blockchain die personen, bedrijven en organisaties in staat stelt onderlinge transacties of overeenkomst uit te voeren via slimme contracten, dus zonder de inmenging van een derde (tussen)partij. Ether is de cryptomunt van de Ethereum blockchain.

Ethereum wil ervoor zorgen dat we weer de controle krijgen over de data en de services die ons worden geboden en daarmee de derde partijen binnen het internet buitenspel te zetten. Voorbeelden van derde partijen zijn onder andere bedrijven die data opslaan, hypotheken overboeken of complexe financiële instrumenten bijhouden.

Monetair

Ethereum heeft een onbepaald maximaal aanbod. Huidig zijn 99.593.872 munten in circulatie, wat ongeveer 68% van het geschatte aanbod is wat er in 2050 zal zijn. Wanneer er 100.000.000 munten zijn, zal er van Proof-of-Work worden overgaan op Proof-of-Stake. Wanneer het gebruik maakt van Proof-of-Stake zal er een inflatie van 0,5 tot 2% zijn.

Waar kan je de munt verhandelen?

ETH is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een aantal platformen zijn: AnyCoinDirect, LiteBit en Coinbase.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in ETH.

Foto: iStock/BackyardProduction

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws